Personligt brev

Vi ger dig exempel - tips - och mallar för ditt personliga brev - en total guide

Människor från flera yrkeskategorier som skriver personligt brev

Det här kommer du att lära dig:

– Syftet med ditt personliga brev
– De sex viktigaste funktionerna ditt brev uppfyller
– Exempel på hur du kan inleda ditt brev
– Hur du skriver om dina arbetserfarenheter med exempel
– Att adressera röda flaggor
– Bra exempel på hur du kan avsluta ditt brev

Vad är egentligen syftet med ett personligt brev?

Visst kan det kännas som en svår och tidsödande uppgift att skriva ett personligt brev till varje jobb du söker. Varför räcker det inte med att bara skicka in sitt cv – allt som är intressant finns ju där. Men om du tänker så borde du faktiskt tänka om. Se det istället som ytterligare en möjlighet att sälja in dig själv och förklara varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet. 

Med ett personligt brev får du en större möjlighet att skapa ett narrativ eller en historia kring dig själv som du kan knyta an till både tjänsten i sig och till det rekryterande företaget. Istället för att bara lista erfarenheter och arbetsuppgifter kan du övertyga den som rekryterar att du faktisk klarar jobbet du söker. Med hjälp av ditt brev kan du visa hur du kan bidra till ditt nya företag – hur de kan ha nytta av dig. Se det också som en chans att adressera eventuella oklarheter i ditt cv eller arbetshistoria. 

Ett cv är ofta uppstrukturerat med begränsat utrymme och ett fokus på nyckelord vilket inte lämnar något större utrymme för din personlighet eller andra viktiga sidor hos dig som du vill att arbetsgivare ska känna till.

Tips! Skicka alltid in ett personligt brev när du söker ett jobb, såvida det inte uttryckligen står att du inte ska skicka in något brev.

De sex viktigaste funktionerna ditt personliga brev uppfyller:

 1. Att du berättar hur dina arbetserfarenheter är relevanta för jobbet du söker
 2. Visar hur dina kompetenser är relevanta för det jobbet du söker
 3. Berättar varför du vill jobba hos företaget
 4. Om du har röda flaggor i ditt cv som tex karriärbyte eller glapp i dina anställningar kan du använda ditt brev till att förklara varför
 5. Beroende på vad slags jobb du söker så kan det personliga brevet bli ett sätt att utvärdera hur väl du uttrycker dig i skrift
 6. Beskriver hur din utbildning är relevant för jobbet du söker

När du skriver ett personligt brev, bör du:

 • Ge en kort presentation av dig själv
 • Nämna vilket jobb du söker och hur du fick kännedom om jobbet
 • Visa hur dina arbetserfarenheter och kompetenser är relevanta för jobbet
 • Adressera oklarheter i ditt cv
 • Avsluta med en call to action där du ber om en intervju eller ett möte

Brevhuvudet

Brevhuvudet för ett normalt personligt brev följer i princip normerna för all affärsrelaterad korrespondens och inkluderar följande:
 • Ditt namn
 • Din e-post och telefonnummer
 • Datum
 • Namnet på den som rekryterar inklusive position och företag.
 • Om du vill kan du inkludera länk till din linkedin eller hemsida samt din adress
Använd alltid din privata e-post och skicka din ansökan utanför arbetstiden. Du vill inte framstå som respektlös mot din nuvarande arbetsgivare, det är en varningssignal för andra arbetsgivare att du kan göra likadant mot dem

Hälsningsfrasen

Ett enkelt Hej samt namnet på den som är ansvarig rekryterare räcker bra.

Använd namnet på den som rekryterar

Första paragrafen

Vi rekommenderar att du försöker göra ett intryck redan i första paragrafen eftersom tiden du har att fånga din läsares uppmärksamhet är kort. Beskriv vilket jobb du söker, och varför du söker jobbet. Undvik standardiserade fraser som känns generiska. Ditt personliga brev är din bästa chans att visa rekryteraren vem du är, vad du kan erbjuda och varför du vill ha jobbet. Här är tre olika typer av inledningsfraser du kan använda för att fånga läsarens uppmärksamhet:

 • Uttrycker ditt intresse och kunskap om företaget
 • Du inleder med din passion för arbetsuppgifterna
 • Beskriv ett karaktärsdrag hos dig  själv eller en prestation

Om du inleder med ditt intresse och kunskap om företaget kan du betona varför du tycker det skulle vara spännande att jobba på just det företaget. Vad är det hos dem och tjänsten som får dig intresserad. Visa att du känner till företaget och vad det innebär att arbeta där.

Du kan också inleda med att beskriva din kärlek och passion för dina arbetsuppgifter eller branschen.

Om det finns många sökande till tjänsten som förmodligen har samma kvalifikationer som dig kan det vara bra att betona ett karaktärsdrag, en imponerande skicklighet eller en god prestation du har uppnått för att få din ansökan att stå ut över mängden.

Här är några exempel på hur du kan inleda första paragrafen:

 – Exempel när du visar kunskap om företaget och intresse för tjänsten

Hej [rekryterarens namn]

Det är riktigt spännande att Apoteket fokuserar på content marketing och söker en digital marknadsförare som är duktig på att öka konverteringen. Med mina dokumenterade framgångar inom leadsgenerering där jag ökade konverteringen med i genomsnitt 7% hos min nuvarande arbetsgivare, är jag övertygad om jag är en perfekt kandidat för er.

– Exempel med prestation

Hej [rekryterarens namn]

Jag har velat arbeta hos [företagets namn] i flera år och det var därför med stor glädje jag såg att ni söker en ny kundtjänstansvarig. Jag är säker på att jag kan vara en stor resurs i ert arbete att förbättra kundupplevelsen. Varför? I min nuvarande roll som kundtjänstansvarig hos [företag] har min customer feedback varit 25% över branschgenomsnittet de senaste 3 åren.

– Exempel när du vill inleda med en passion och ett stort intresse för branschen

Hej [rekryterarens namn]

Mode och de senaste klädtrenderna har alltid varit mitt livs största passion. Min personliga modeblogg där jag delar med mig av mina bästa modetips har 15 000 unika träffar varje månad. Chansen att få jobba på er inköpsavdelning och bidra med min kunskap och fingertoppskänsla inom mode känns enormt spännande

– Om en professionell kontakt har rekommenderat dig att söka jobbet är det alltid en bra idé att använda det namnet

Hej [rekryterarens namn]

Christian Johansson rekommenderade mig att söka jobbet som mjukvaruutvecklare eftersom han vet att:

 1. Mina mjukvarulösningar inom C++ har inneburit en kostnadsbesparing på 25% de senaste tre åren hos Volvo IT
 2. Ni letar efter en utvecklare som kan integrera avancerade modeller inom node.js med SQL databaser som om det vore en söndagspromenad.

Tips! Om du inte har några bra prestationer att hänvisa till kan du inleda med att prata om din passion för företaget eller branschen istället

omslagsbild för cv mallar

Med Aspirantus kostnadsfria cv-byggare kan du skapa personliga brev som matchar ditt cv

Hur du skriver om dina arbetserfarenheter

I den andra paragrafen berättar du om dina arbetserfarenheter och kompetenser med konkreta exempel. Ett vanligt fel är att man upprepar de arbetserfarenheter som står i cv:t utan att egentligen tillföra något nytt. Försök istället att utvidga dina bullet points du har i ditt cv genom att måla en bredare bild av dina erfarenheter. 

Berätta en kort historia om hur du uppnådde dina prestationer. Tänk så här: om ditt cv har en bullet point där du skriver att du ökade försäljningen med en viss procent genom bättre marknadsföring, då kan du i ditt personliga brev berätta mer utförligt om hur du gick tillväga när du förbättrade marknadsföringen och vilka kompetenser eller personliga egenskaper som hjälpte dig på vägen. Mötte du svårigheter? Hur överkom du svårigheterna? På så sätt visar du en potentiell arbetsgivare hur dina kompetenser och egenskaper kan vara till nytta för dem.

Ett vanligt fel är att man upprepar vad som står i cv:t utan att tillföra något nytt

Är du osäker på vilka erfarenheter ett personligt brev ska innehålla och vad du ska skriva om? Vanligtvis utgår man från sitt nuvarande arbete eller senaste arbeten. Gå tillbaka till jobbannonsen och försöka hitta nyckelfraser som berättar vad arbetsgivaren söker hos en kandidat.  Efter att du har analyserat annonsen kan du fokusera på de kompetenser och erfarenheter som bäst stämmer överens med arbetsgivarens önskemål. Fundera ordentligt över hur du kan illustrera dina kunskaper inom det området, sedan väljer du en djupare eller flera kortare erfarenheter att skriva om.

Exempel på hur du kan spinna vidare och utveckla dina exempel

[En kund] hade problem med att konverteringen på deras nyhetsbrev inte motsvarade förväntningarna. De vände sig till mig då de vet att jag har en god analytisk förmåga och djupa kunskaper inom marknadsföring. Jag kunde snabbt identifiera fem områden som jag omarbetade och förbättrade vilket ledde till att öppningsfrekvensen ökade 25% och försäljningen ökade med totalt 8% efter endast 3 månader. Som du förstår var kunden mer än nöjd med resultaten. Med mina expertkunskaper inom digital marknadsföring kan jag bidra till att även [företaget du söker till] maximerar sin försäljning via era digitala kanaler

Undvik avslutningar i stil med exemplen nedan:

Hej [rekryterarens namn]

Under min tid på [företagets namn] inkluderade mina ansvarsområden nyhetsbrev och digitala kanaler. Jag arbetade med att optimera och öka försäljningen hos flera stora kunder. Min långa erfarenhet inom digital marknadsföring gör mig till en god kandidat för en liknande position hos er

Varför är det helt gratis?

Alla andra aktörer tar betalt för samma tjänst som vi ger dig gratis - Varför? Det är helt enkelt en viktig pusselbit i vår vision om att "alla människor ska arbeta med det de var födda till att jobba med".

20 olika mallar

Vi erbjuder dig 20 olika professionella mallar som är godkända av rekryterare. Byt mall med ett enkelt knapptryck. Hitta den perfekta mallen för ditt jobbsökande

Cv och personligt brev

Både ditt cv och personliga brev får en matchande layout vilket ger ett professionellt intryck. Sluta kämpa med Word dokument

När du skriver så här låter det generiskt och intetsägande. Du bevisar i princip att du har skickat samma personliga brev till 50 andra företag. Det är svårt att veta vad du kan tillföra en ny arbetsgivare

Räkna inte bara upp dina arbetsuppgifter – beskriv hur dina arbetserfarenheter och kompetenser kan vara till nytta för den som anställer dig, hur kan du överföra all din kunskap till din nya arbetsplats och bidra till deras verksamhet? Måla en beskrivande bild och koppla det till företaget du söker jobbet hos

Tips! Anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker. Gör inte misstaget att använda samma brev till alla jobb du söker eller att skriva ett generiskt och intetsägande brev utan koppling till företaget eller tjänsten. Du måste visa att du förstår vad det specifika jobbet innebär och vad arbetsgivaren söker hos en kandidat.

Adressera röda flaggor

En viktig aspekt av ditt personliga brev är att det ger dig en möjlighet att avväpna och förklara eventuella varningssignaler eller röda flaggor i ditt cv som kan påverka din ansökan negativt. 

Här är en lista på sex röda flaggor. Om någon av dem passar in på dig bör du adressera dem i ditt brev för att inte minska dina chanser till en intervju

 • Vill ha ett karriärbyte – eller bytt arbete ofta
 • Behöver flytta för att kunna ta jobbet
 • Du har luckor i din anställningshistoria eller saknar erfarenhet
 • Blivit uppsagd från ditt tidigare arbete
 • Har varit egenföretagare
 • Finns med i brottsregistret (endast om det är ett jobb med obligatorisk kontroll i brottsregistret)

Avväpna röda flaggor

Avslutningen

Avsluta ditt brev med att återigen visa hur du är rätt person för jobbet genom att påminna om vad du kan tillföra din nya arbetsgivare tillsammans med en tydlig call-to-action, dvs en uppmaning att kontakta dig för en intervju.

– Exempel på avslutningar

 • Jag ser fram emot möjligheten att visa hur jag ökade kundnöjdheten med 25% hos [Företag], och hur jag kan åstadkomma samma sak hos er
 • Jag skulle gärna träffa er och visa hur jag kan hjälpa till att minska kostnaden för inventariehantering, på samma sätt som jag har gjort hos mitt nuvarande företag
 • Det skulle vara roligt att få visa hur min framgångsrika strategi på [valfritt företag], också kan användas hos er för att uppnå konkreta resultat för ROAS och större marknadsandelar

Undvik avslutningar i stil med exemplen nedan:

 • Snälla snälla ge mig en intervju (undvik desperation)
 • Jag ringer nästa onsdag för att diskutera intervjun (det är inte fel att följa upp en ansökan men du vill absolut inte låta hotfull eller krävande)
 • Kram – ciao – vi hörs – ha det bra (det är inte en kompis du skriver till) ”Med vänliga hälsningar” fungerar utmärkt

Använd alltid PDF. Undvik word dokument

Missa inte att korrekturläsa ditt brev. När du har skrivit färdigt ditt brev är det en bra ide att låta det vara i några timmar för att sedan återvända till din text och läsa igenom det igen. Kanske upptäcker du någonting som du vill ändra eller upptäcker något som behöver korrigeras. Slarvfel och felstavningar i ansökningsdokument ger ett dåligt intryck och är oprofessionella.

Tips! Håll ditt personliga brev kort och koncist, max en sida långt. Ingen vill läsa brev som är flera sidor långa

Vi vill uppmana dig att alltid använda PDF när du skickar ditt cv och personliga brev. Word dokument riskerar att förvrängas och byta utseende beroende på vilken enhet som rekryteraren läser på. PDF: er däremot ser alltid likadana ut oavsett enhet. Riskera inte att missa din chans till jobbet med ett sådant enkelt problem. Här kan du läsa mer ingående om att skicka in sin ansökan. Med Aspirantus verktyg för cv och personligt brev laddar du alltid ner dina dokument i PDF form. Vi har 20 mallar för ditt personliga brev som är inbyggda i vår cv byggare. Alla våra mallar är designade för att ha samma design som ditt cv, och det bästa av allt – de är helt gratis att använda.