Så här skriver du ett Personligt brev

Vi ger dig exempel - tips - och inspiration för ditt personliga brev

Människor från flera yrkeskategorier som skriver personligt brev

Innehållsförteckning

Att skriva personligt brev kan kännas som en svår och tidsödande uppgift. Vad ska man skriva? Vad ska man inkludera? Hur ska man uttrycka sig? Frågorna är många. 

Vi har därför satt ihop våra bästa tips och exempel som du kan använda som inspiration när du söker jobb och skriver ditt personliga brev.

Kom ihåg att det personliga brevet ger dig en möjlighet att lyfta fram dina personliga egenskaper och sälja in dig själv. Skriv personligt brev med avsikt att lyfta fram hur just dina kunskaper och arbetserfarenheter är till nytta för tjänsten du söker, varför du vill jobba på företaget och andra positiva sidor hos dig själv som du vill att en arbetsgivare ska känna till.

Jobbintervju

Gör intryck redan i inledningen av ditt personliga brev

Det personliga brevet bör göra ett intryck redan i den inledande paragrafen. Tiden du har att fånga din läsares uppmärksamhet är kort. Var gärna personlig, men undvik klichéer. Här är tre olika typer av inledningsfraser det personliga brevet kan inleda med för att fånga läsarens uppmärksamhet:

  • Visa ditt intresse och kunskap om företaget
  • Berätta om din passion för arbetsuppgifterna eller branschen
  • Beskriv ett personlighetsdrag hos dig själv eller en prestation

Här kommer några personligt brev exempel:

 – Exempel när ditt personliga brev visar kunskap om företaget och intresse för tjänsten.Exempel på intresse i personligt brev

Tips! Skicka alltid in ett personligt brev när du söker ett jobb, såvida det inte uttryckligen står att du inte ska skicka in något brev. Man ska även hålla sitt personliga brev till max en a4 sida

Om du inleder med ditt intresse och kunskap om företaget kan du betona varför du tycker det skulle vara spännande med ett jobb på just det företaget. Vad är det hos dem och tjänsten som får dig intresserad. Visa att du har kunskap om företaget och känner till och vad det innebär att arbeta där.

Du kan också inleda med att beskriva din kärlek och passion för dina arbetsuppgifter eller branschen.

– Exempel när det personliga brevet inleds med passion för arbetsuppgifterna

Intresse och passion

Om det finns många sökande till jobbet som förmodligen har samma kvalifikationer som dig kan det vara bra att betona ett karaktärsdrag, en imponerande skicklighet eller en god prestation du har uppnått för att få din ansökan att stå ut över mängden. 

– Exempel när det personliga brevet inleds med en prestation

Personligt brev med prestation

– Om en professionell kontakt har rekommenderat dig att söka jobbet är det alltid en bra idé att använda det namnet

kontakt har rekommenderat dig

Tips! Om du inte har några bra prestationer att hänvisa till kan du inleda med att prata om din passion för företaget eller branschen istället

omslagsbild för cv mallar

Med Aspirantus kostnadsfria cv-byggare kan du skapa personliga brev som matchar ditt cv

Ett personligt brev bör innehålla relevanta arbetserfarenheter

Berätta om dina arbetserfarenheter och kompetenser med konkreta exempel. Ett vanligt fel är att ett personligt brev upprepar de arbetserfarenheter som står i cv:t utan att egentligen tillföra något nytt. Försök istället att att måla en bredare bild av dina erfarenheter. 

Tänk så här: om ditt cv har en bullet point där du skriver att du ökade försäljningen med en viss procent genom bättre marknadsföring, då kan du i ditt personliga brev berätta mer utförligt om hur du gick tillväga när du förbättrade marknadsföringen och vilka kompetenser eller personliga egenskaper som hjälpte dig på vägen. 

Mötte du svårigheter? Hur överkom du svårigheterna? På så sätt visar du en potentiell arbetsgivare hur just dina kompetenser och egenskaper kan vara till nytta för dem.

Tips! Anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker. Gör inte misstaget att använda samma brev till alla jobb du söker eller att skriva ett generiskt och intetsägande brev utan koppling till företaget eller tjänsten. Du måste visa att du förstår vad det specifika jobbet innebär och vad arbetsgivaren söker hos en kandidat.

Är du osäker på vilka erfarenheter ett personligt brev ska innehålla och vad du ska skriva om? Vanligtvis utgår man från sitt nuvarande arbete eller senaste arbeten. Gå tillbaka till jobbannonsen och försöka hitta nyckelfraser som berättar vad arbetsgivaren söker hos en kandidat. 

Efter att du har analyserat annonsen kan du fokusera på de kompetenser och erfarenheter som bäst stämmer överens med arbetsgivarens önskemål. Fundera ordentligt över hur du kan illustrera dina kunskaper inom det området, sedan väljer du en djupare, eller flera kortare erfarenheter att skriva om.a

Framgångsrik intervju

– Exempel på hur du kan spinna vidare och utveckla dina exempelexempel på att skriva mer

Ett personligt brev ska inte bara räkna upp tidigare arbetsuppgifter – lyft fram hur dina arbetserfarenheter och kompetenser kan vara till nytta för den som anställer dig, hur kan du överföra all din kunskap till din nya arbetsplats och bidra till deras verksamhet. Använd det personliga brevet till att måla en beskrivande bild och koppla det till det aktuella företaget.

Väntar på jobbintervju

Ett personligt brev måste avväpna möjliga varningssignaler

En viktig aspekt av ditt personliga brev är att det ger dig en möjlighet att avväpna och förklara eventuella varningssignaler eller röda flaggor i ditt cv som kan påverka din ansökan negativt. 

Här är en lista på sex röda flaggor. Om någon av dem passar in på dig bör du adressera dem i ditt brev för att inte minska dina chanser till en intervju. Ge en naturlig förklaring utan att bortförklara. 

Om du har blivit uppsagd från ett tidigare jobb kan du helt enkelt skriva ”jag fick tyvärr sluta pga arbetsbrist men ser det som en bra möjlighet att bidra hos er”.

  • Vill ha ett karriärbyte – eller bytt arbete ofta
  • Behöver flytta för att kunna ta jobbet
  • Du har luckor i din anställningshistoria eller saknar erfarenhet
  • Blivit uppsagd från ditt tidigare arbete
  • Har varit egenföretagare
  • Finns med i brottsregistret (endast om det är ett jobb med obligatorisk kontroll i brottsregistret)

En bra ambition är att hålla sitt personliga brev till en a4 sida. Längre än så behövs inte

Avsluta ditt personliga brev med en call to action

Avsluta ditt brev med att återigen visa hur du är rätt person för jobbet genom att påminna om vad du kan tillföra din nya arbetsgivare tillsammans med en tydlig call-to-action, dvs en uppmaning att kontakta dig för en intervju.

– Exempel på avslutningar

Avslut av brev

Missa inte att korrekturläsa ditt brev. När du har skrivit färdigt ditt brev är det en bra ide att låta det vara i några timmar för att sedan återvända till din text och läsa igenom det igen. 

 Sist men inte minst vill vi återigen påminna dig om att hålla ditt personliga brev till max en a4 sida och ladda ner som PDF. Om du vill läsa mer om hur du bör tänka kring att skicka ett separat brev eller bara skriva några rader i ett mail, kan du läsa vår artikel om detta här.

Checklista på avslut

Använd en personligt brev mall för ett snyggare utseende

När du skapar konto hos Aspirantus  får du snygga mallar för ditt personliga brev som är lätta att ladda ner. Aspirantus har 20 personligt brev mallar som är designade i samma stil som våra cv, vilket gör att du får ett synkroniserat utseende på din ansökan. Dessutom kan du ladda ner som PDF vilket alla rekryterare föredrar.