5 steg för att skriva ett säljande personligt brev

Olika yrken

Du har äntligen hittat ett perfekt jobb att söka. Dina erfarenheter stämmer överens med jobbet, ditt cv är välskrivet och du är motiverad. Det saknas bara en sak innan du kan söka jobbet – det fulländade personliga brevet.

Att skriva personligt brev kan kännas som en svår och tidsödande uppgift. Vad ska man skriva? Vad ska man inkludera? Hur ska man uttrycka sig? Frågorna är många. 

Vi har därför satt ihop 5 av våra bästa tips med exempel som du kan använda som inspiration när du söker jobb och skriver ditt personliga brev.

Jobbintervju

1. Skriv en inledning som skapar uppmärksamhet

Den inledande paragrafen på ditt personliga brev är viktig och du bör försöka göra intryck redan här. Tiden du har att fånga din läsares uppmärksamhet är kort. Var gärna personlig, men undvik klichéer. Här är tre olika typer av inledningar du kan använda för att fånga läsarens uppmärksamhet:

 • Visa intresse och kunskap om företaget
 • Berätta om din passion för arbetsuppgifterna eller företaget
 • Beskriv ett personlighetsdrag hos dig själv eller en prestation du har utfört

2. Fokusera på relevanta arbetserfarenheter och anpassa dem till jobbet du söker

Berätta om dina arbetserfarenheter och kompetenser med konkreta exempel. Ett vanligt fel är att ett personligt brev upprepar de arbetserfarenheter som står i cv:t utan att egentligen tillföra något nytt. Försök istället att att måla en bredare bild av dina erfarenheter. 

Tänk så här: om ditt cv har en bullet point där du skriver att du ökade försäljningen med en viss procent genom bättre marknadsföring, då kan du i ditt personliga brev berätta mer utförligt om hur du gick tillväga när du förbättrade marknadsföringen och vilka kompetenser eller personliga egenskaper som hjälpte dig på vägen. 

Mötte du svårigheter? Hur överkom du svårigheterna? På så sätt visar du en potentiell arbetsgivare hur just dina kompetenser och egenskaper kan vara till nytta för dem.

 • Anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker. Gör inte misstaget att använda samma brev till alla jobb du söker eller att skriva ett generiskt och intetsägande brev utan koppling till företaget eller tjänsten. Du måste visa att du förstår vad det specifika jobbet innebär och vad arbetsgivaren söker hos en kandidat.
 • Är du osäker på vilka erfarenheter ett personligt brev ska innehålla och vad du ska skriva om? Vanligtvis utgår man från sitt nuvarande arbete eller senaste arbeten. Gå tillbaka till jobbannonsen och försöka hitta nyckelfraser som berättar vad arbetsgivaren söker hos en kandidat. 
 • Efter att du har analyserat annonsen kan du fokusera på de kompetenser och erfarenheter som bäst stämmer överens med arbetsgivarens önskemål. Fundera ordentligt över hur du kan illustrera dina kunskaper inom det området, sedan väljer du en djupare, eller flera kortare erfarenheter att skriva om
Omslagsbild för cv mall

Med Aspirantus cv byggare skapar du snygga personliga brev

Exempel på att skriva om en arbetserfarenhet på ett säljande sätt där arbetsgivaren kan se hur du kan tillföra värde genom din kompetens.

En kund hade problem med att konverteringen på deras nyhetsbrev inte motsvarade förväntningarna. De vände sig till mig då de vet att jag har en god analytisk förmåga och djupa kunskaper inom marknadsföring. Jag kunde snabbt identifiera fem områden som jag omarbetade och förbättrade vilket ledde till att öppningsfrekvensen ökade med 25% och försäljningen ökade med totalt 8% efter endast tre månader. Kunden var mer än nöjda med resultaten. Med mina expertkunskaper inom digital marknadsföring kan jag bidra till att även [företaget du söker till] maximerar sin försäljning via era digitala kanaler.

Ett personligt brev ska inte bara räkna upp tidigare arbetsuppgifter – lyft fram hur dina arbetserfarenheter och kompetenser kan vara till nytta för den som anställer dig, hur kan du överföra all din kunskap till din nya arbetsplats och bidra till deras verksamhet. Använd det personliga brevet till att måla en beskrivande bild och koppla det till det aktuella företaget.

3. Avväpna eventuella varningssignaler

En viktig aspekt av ditt personliga brev är att det ger dig en möjlighet att avväpna och förklara eventuella varningssignaler eller röda flaggor i ditt cv som kan påverka din ansökan negativt. 

Här är en lista på sex röda flaggor. Om någon av dem passar in på dig bör du adressera dem i ditt brev för att inte minska dina chanser till en intervju. Ge en naturlig förklaring utan att bortförklara. 

Om du har blivit uppsagd från ett tidigare jobb kan du helt enkelt skriva ”jag fick tyvärr sluta pga arbetsbrist men ser det som en bra möjlighet att bidra hos er”.

 • Vill ha ett karriärbyte – eller bytt arbete ofta
 • Behöver flytta för att kunna ta jobbet
 • Du har luckor i din anställningshistoria eller saknar erfarenhet
 • Blivit uppsagd från ditt tidigare arbete
 • Har varit egenföretagare
 • Finns med i brottsregistret (endast om det är ett jobb med obligatorisk kontroll i brottsregistret

4. Avsluta ditt brev med en call to action

Avsluta ditt brev med att återigen visa hur du är rätt person för jobbet genom att påminna om vad du kan tillföra din nya arbetsgivare tillsammans med en tydlig call-to-action, dvs en uppmaning att kontakta dig för en intervju.

Exempel på avslutningar

 • Jag ser fram emot möjligheten att visa hur jag ökade kundnöjdheten med hos [företag], och hur jag kan göra samma sak hos er
 • Jag skulle gärna träffa er och visa hur jag kan hjälpa till att minska kostnaden för inventariehantering, på samma sätt som jag gjorde hos min nuvarande arbetsgivare
 • Det skulle vara roligt att få visa hur min framgångsrika strategi på [företag], också kan användas hos er för att uppnå konkreta resultat på försäljningen och större marknadsandelar.

Missa inte att korrekturläsa ditt brev. När du har skrivit färdigt ditt brev är det en bra ide att låta det vara i några timmar för att sedan återvända till din text och läsa igenom det igen. 

 Sist men inte minst vill vi återigen påminna dig om att hålla ditt personliga brev till max en a4 sida och ladda ner som PDF. Om du vill läsa mer om hur du bör tänka kring att skicka ett separat brev eller bara skriva några rader i ett mail, kan du läsa vår artikel om detta här.

Checklista på avslut

5. Använd en brevmall för ett snyggare utseende

När du skapar konto hos Aspirantus  får du snygga mallar för ditt personliga brev som är lätta att ladda ner. Aspirantus har 20 personligt brev mallar som är designade i samma stil som våra cv, vilket gör att du får ett synkroniserat utseende på din ansökan. Dessutom kan du ladda ner som PDF vilket alla rekryterare föredrar.