herobild till personligt brev

Skriv ett personligt brev – vi ger dig exempel och tips. Följ vår ultimata guide

Du har äntligen hittat ett perfekt jobb att söka. Dina erfarenheter stämmer överens med kravprofilen, ditt cv är välskrivet med en snygg cv-mall och du känner att det här jobbet är helt rätt för dig. Det saknas bara en sak innan du kan söka jobbet – ett fantastiskt personligt brev.

Men att skriva ett personligt brev kan kännas som en riktigt svår uppgift. Vad ska man skriva? Vad ska man inkludera? Vad ska man inte inkludera? Om du känner så här så är du inte ensam. Det är många som tycker att det här är den svåraste delen med att söka jobb.

Hade det inte varit skönt att slippa…….

Se det som en möjlighet istället! Ett personligt brev med en snygg brev mall ger dig mer utrymme att prata om dina erfarenheter än vad ett cv ger. Det är inte lika uppstrukturerat vilket gör att du kan utveckla och berätta mer ingående om olika erfarenheter som du har haft.

Du kan visa lite mer av din personlighet. Du får en möjlighet att beskriva situationer där du har använt din kompetens och vilken positiv inverkan det har haft för andra arbetsgivare. Du får en möjlighet att visa hur du kan bidra till företaget och hur de kan få nytta av dig på sin arbetsplats. Om det finns luckor i ditt cv kan du använda ditt brev för att förklara varför. Det är helt enkelt ett bra sätt att sälja in sig själv genom att måla upp en mer nyanserad bild av dig som yrkesperson.

Vad ingår i ett personligt brev

För att göra det enkelt kan man dela upp ett brev i 4 delar. Första delen är de vanliga kontaktuppgifterna. Därefter följer vanligtvis 3 olika paragrafer som ser lite olika ut. Vi går igenom varje paragraf och ger dig exempel på hur du kan skriva. Om du använder Aspirantus personligt brev mallar blir det enkelt att skriva brev

Paragraf 1. Inledningen på ditt brev där du sätter tonen för vem du är – får den som läser ditt brev att bli intresserad av dig.

Paragraf 2. Beskrivning av dina arbetserfarenheter och kompetenser på ett sätt som visar hur du kan bidra på ditt nya jobb

Paragraf 3. Avslutning med en call to action – en uppmaning om att kontakta dig för en intervju

Namn och adressuppgifter

Dina kontaktuppgifter kan vara samma som du använder i ditt cv. Anledningen till att du bör upprepa dina kontaktuppgifter i ditt brev är för att arbetsgivaren kanske inte läser båda dina dokument samtidigt. Om du inte har kontaktuppgifter i brevet kanske de inte vet vem det tillhör.

Paragraf 1

Den inledande paragrafen på ditt personliga brev är viktig och du bör försöka göra intryck redan här. Tiden du har att fånga din läsares uppmärksamhet är kort. Var gärna personlig, men undvik klichéer. För att göra det lite enklare kan du använda dig av fyra olika sorters inledningsfraser som alla fungerar bra för att fånga uppmärksamheten hos den som läser:

 • Du inleder med att berätta om ditt intresse och dina kunskaper om företaget.
 • Du inleder med att berätta om din passion för arbetsuppgifterna eller yrket.
 • Du inleder med att beskriva ett positivt karaktärsdrag hos dig själv eller en bra prestation du har uppnått som är relevant för jobbet som du söker.
 • Du inleder med att berätta att en kontakt har uppmanat dig att söka jobbet.

Exempel på att inleda med intresse och kunskaper om företaget

Genom att inleda med ditt intresse och kunskap om företaget kan du ge en bra förklaring till varför du söker jobbet hos just det företaget. Ta upp vad det är med tjänsten som fick dig intresserad. Visa att du känner till företaget och vad det innebär att arbeta där.

Hej [rekryterarens namn]

Jag såg [företagets] annons på aspirantus.se och tycker att det är riktigt spännande att ni på [företaget], som är ett företag jag har hört mycket positivt om behöver förstärka sin personalstyrka med ytterligare en chaufför. Med min goda yrkesvana och dokumenterade kundnöjdhet på 95% är jag den perfekta kandidaten för er.

Exempel på att inleda med passion för branschen och arbetsuppgifterna

Du kan också inleda med att beskriva din kärlek och passion för dina arbetsuppgifter eller branschen.

Hej [rekryterarens namn]

Teknik och de senaste tekniktrenderna är ett mina största intressen. Jag driver en youtube kanal där jag recenserar och visar de senaste produktnyheterna. Under de senaste 6 månaderna har jag 75 000 unika views. För mig hade det varit fantastiskt roligt att få en möjlighet att bidra med mina kunskaper inom teknik och sociala medier till er marknadsavdelning.

Exempel när du inleder ditt personliga brev med en prestation

Om det finns många sökande till tjänsten som förmodligen har samma kvalifikationer som dig kan det vara bra att betona ett karaktärsdrag, en imponerande skicklighet eller en god prestation du har uppnått för att få din ansökan att stå ut över mängden.

Hej [rekryterarens namn]

Jag har velat arbeta hos [företagets namn] i flera år och det var med stor glädje jag såg att ni söker en ny kundtjänstmedarbetare. Jag är säker på att jag kan vara en stor resurs i ert arbete att förbättra kundupplevelsen. Varför? I min senaste supportroll hos [företag] hade jag en genomsnittlig kundnöjdhet på 95% vilket är långt över genomsnittet för branschen.

Exempel på att inleda med en kontakt som har uppmanat dig att söka jobbet

Hej [rekryterarens namn]

Johan Nilsson berättade för mig om den lediga tjänsten som rekryterare och föreslog att jag skulle söka jobbet eftersom då han vet att:  tyckte att jag skulle passa i er företagskultur.

1. Mitt goda kundbemötande och min höga leveransprecision har inneburit en kundnöjdhet på 95% hos våra viktigaste kunder, vilket i sin tur har gett oss nya kunder via rekommendationer

2. Ni letar efter en chaufför som kan navigera Stockholms innerstad som om det vore en söndagspromenad.

Om du inte har några bra prestationer att hänvisa till kan du inleda med att prata om din passion för företaget eller branschen istället.

Paragraf 2

I den andra paragrafen berättar du om dina arbetserfarenheter och kompetenser med konkreta exempel. Ett vanligt fel är att man upprepar de arbetserfarenheter som står i cv:t utan att egentligen tillföra något nytt. Försök istället att utvidga de bulletpoints du har i ditt cv genom att måla en bredare bild av dina erfarenheter.

Berätta en kort historia om hur du uppnådde dina prestationer. Tänk så här: om ditt cv har bulletpoints där du skriver att du ökade försäljningen med en viss procent genom bättre marknadsföring, då kan du i ditt personliga brev berätta mer utförligt om hur du gick tillväga när du förbättrade marknadsföringen och vilka kompetenser eller personliga egenskaper som hjälpte dig på vägen. Mötte du svårigheter? Hur överkom du svårigheterna? På så sätt visar du en potentiell arbetsgivare hur dina kompetenser och egenskaper kan vara till nytta för dem.

Är du osäker på vilka erfarenheter du ska skriva om? Vanligtvis utgår man från sitt nuvarande arbete eller senaste arbeten. Gå tillbaka till jobbannonsen och försöka hitta nyckelfraser som berättar vad arbetsgivaren söker hos en kandidat.

Efter att du har analyserat annonsen kan du fokusera på de kompetenser och erfarenheter som bäst stämmer överens med arbetsgivarens önskemål. Fundera ordentligt över hur du kan illustrera dina kunskaper inom det området, sedan väljer du en djupare eller flera kortare erfarenheter att skriva om.

Exempel på att skriva om sina kompetenser med en konkret händelse

[En kund] hade problem med att konverteringen på deras nyhetsbrev inte motsvarade förväntningarna. De vände sig till mig då de vet att jag har en god analytisk förmåga och djupa kunskaper inom marknadsföring. Med hjälp av mina kompetenser och erfarenhet kunde jag snabbt identifiera fem områden som jag omarbetade och förbättrade vilket ledde till öppningsfrekvensen ökade 25% och försäljningen ökade med 8% totalt efter endast 3 månader. Som du förstår var kunden mer än nöjd med resultaten. Med mina expertkunskaper inom digital marknadsföring kan jag bidra till att även [företaget du söker till] maximerar sin försäljning via digitala kanaler

Undvik det här:

Hej [rekryterarens namn]

Under min tid på [företagets namn] inkluderade mina ansvarsområden nyhetsbrev och digitala kanaler. Jag ansvarade för att optimera och öka försäljningen hos flera stora kunder. Min långa erfarenhet inom digital marknadsföring gör mig till en god kandidat för en liknande position hos er

När du skriver så här riskerar du att låta generisk och lite intetsägande. Känslan är att du har skickat samma brev till 50 andra företag. Det är svårt att veta vad du kan tillföra en ny arbetsgivare när du bara räknar upp arbetsuppgifter utan att visa vad du har åstadkommit eller presterat.

Självklart bör du inkludera vad du faktiskt har arbetat med så att den som rekryterar vet dina erfarenheter, men stanna inte där – beskriv också hur dina arbetserfarenheter och kompetenser kan vara till nytta för den som anställer dig, hur kan du överföra all din kunskap till din nya arbetsplats och bidra till deras verksamhet? Måla en beskrivande bild och koppla det till företaget du söker jobbet hos

Omslagsbild för cv mall

Med Aspirantus cv byggare skapar du snygga personliga brev

Adressera röda flaggor

En viktig aspekt av ditt personliga brev är att det ger dig en möjlighet att avväpna och förklara eventuella varningssignaler eller röda flaggor i ditt cv som kan påverka din ansökan negativt.

Här är en lista på sex röda flaggor. Om någon av dem passar in på dig kan du överväga att adressera dem i ditt brev för att inte minska dina chanser till en intervju

Om du har blivit uppsagd från ett tidigare jobb kan du helt enkelt skriva ”jag fick tyvärr sluta pga arbetsbrist men ser det som en bra möjlighet att bidra hos er”.

 • Vill ha ett karriärbyte – eller bytt arbete ofta
 • Behöver flytta för att kunna ta jobbet
 • Du har luckor i din anställningshistoria
 • Blivit uppsagd från ditt tidigare arbete
 • Har varit egenföretagare
 • Finns med i brottsregistret (endast om det är ett jobb med obligatorisk kontroll i brottsregistret)

Tips! Håll ditt brev till max en sida, spara resten till intervjun. Ingen vill läsa brev som är flera sidor långa.

Paragraf 3. Avslutningen

Avsluta ditt brev med att åter visa hur du är rätt person för jobbet genom att påminna om vad du kan tillföra din nya arbetsgivare tillsammans med en tydlig call-to-action, dvs en uppmaning att kontakta dig för en intervju.

Exempel

 • Jag ser fram emot möjligheten att visa hur jag ökade kundnöjdheten med 25% hos [Företag], och hur jag kan åstadkomma samma sak hos er
 • Jag skulle gärna träffa er och visa hur jag kan hjälpa till att minska kostnaden för inventariehantering, på samma sätt som jag har gjort hos mitt nuvarande företag
 • Det skulle vara roligt att få visa hur min framgångsrika strategi på [valfritt företag], också kan användas hos er för att uppnå konkreta resultat för ROAS och större marknadsandelar

Undvik avslutningar i stil med följande

 • Snälla ge mig en intervju (undvik desperation)
 • Jag ringer nästa onsdag för att diskutera intervjun! (det är inte fel att följa upp en ansökan men du vill absolut inte låta hotfull eller krävande)
 • Kram – ciao – vi hörs – ha det bra (det är inte en kompis du skriver till) ”Med vänliga hälsningar” fungerar utmärkt

Missa inte att korrekturläsa ditt brev. När du har skrivit färdigt är det en bra ide att låta brevet vara i några timmar för att sedan återvända till din text och läsa igenom det igen. Kanske upptäcker du någonting som du vill ändra eller upptäcker något annat som behöver korrigeras. Slarvfel och felstavningar i ansökningsdokument ger ett dåligt intryck och är oprofessionella.

Vi vill uppmana dig att alltid använda PDF när du skickar in ditt cv och personliga brev. Word dokument riskerar att förvrängas och byta utseende beroende på vilken enhet som rekryteraren läser på. PDF: er ser däremot alltid likadana ut oavsett enhet. Riskera inte att missa din chans till jobbet med ett sådant enkelt problem. Med Aspirantus verktyg för cv och personligt brev laddar du alltid ner dina dokument i PDF form.