FAQ

Vanliga frågor och svar

Aspirantus är under utveckling. Under den här tiden är det gratis att använda våra tjänster. Men vi vill starkt uppmana dig att spara all den information som du matar in i vårt system på ett separat dokument, så att du säkrar att din information inte försvinner. Du kan t.ex använda ett word dokument eller google docs. Vi jobbar ständigt med att säkerställa att allting fungerar, men ibland kan det uppstå problem eller buggar som kan riskera användarens information. Aspirantus tar inte ansvar för någon information som kan försvinna under tiden vi utvecklar tjänsten. Vi vill också påminna dig om du godkänner dessa förutsättningar när du startar och använder ett konto hos oss. 

Om du upplever något problem eller hittar en bugg så får du gärna rapportera detta till oss så att vi kan åtgärda det. Kontakta oss på info@aspirantus.se

Just nu är det problem med bilderna på modern cv mall 5. Vi kommer att åtgärda detta under Augusti, fram tills dess uppmanar vi dig att antingen vänta eller välja en annan mall.

Om du har gamla dokument som du har sparat behöver du läsa här innan du redigerar dem eller försöker ladda ned dem. Pga av ett fel vi har upptäckt i vårt system så kan all din information försvinna om du klickar förhandsgranska och ladda ned ett gammalt cv eller personligt brev. Det här gäller de dokument där du har skapat ett personligt brev, dvs om du har skapat både ett cv och personligt brev alternativt bara ett personligt brev. Om du behöver spara informationen är det bäst att kopiera din information rakt från inmatningsfälten där du skriver i all din information. Spara sedan över den informationen till ett externt dokument. Därefter skapar du ett nytt cv och klipper in din information där. Vi har tillfälligt tagit bort möjligheten att skapa personliga brev så du kan endast skapa nya cv:n för tillfället. Om du har gamla dokument där du endast har skapat ett cv så bör det inte vara några problem att förhandsgranska och ladda ned – men endast om du bara har skapat ett cv. 

P.g.a av ett fel i vårt system kan man för tillfället inte skapa personliga brev. Även om du kan se fälten där man skriver in information för brev rekommenderar vi dig att inte fylla i dessa och skapa brev där. Om du har gamla brev som du behöver information ifrån så ber vi dig att läsa punkten ovan som heter ”läs här innan du redigerar gamla dokument”.

1. Steg 1 Välj cv mall. Börja med att klicka på den mall du vill använda annars kommer du få ett tomt dokument när du ska ladda ner ditt cv eller brev. Det räcker inte att mallen är markerad utan du måste klicka på en mall. Ibland kan det bli tomt i förhandsgranskningen trots att en mall är vald. Du klickar då på redigera cv och väljer en mall igen.

2. Steg 2 fyll i dina personliga uppgifter. Efter att du har klickat på mallen du har valt börjar du att fylla i alla dina personliga uppgifter. Om fältet du fyller i har en spara knapp rekommenderar vi att du klickar på spara när du har fyllt i uppgifter där. Vissa rubriker går att ändra – tex sammanfattning. Du klickar då på den rubriken och ändrar till den rubrik du själv vill ha. Därefter sparar du.

3. Steg 3 fyll i dina arbetserfarenheter.Fyll i alla fält som du vill inkludera i ditt cv.  Företag. Titel på ditt jobb. Startdatum. Slutdatum och en beskrivning av där du skriver mer fritt om vad du har arbetat med och vad du har uppnått, eller annan information du anser vara viktig.

Steg.4 Fyll i din utbildning. Vilka utbildningar har du gått och under vilken tidsperiod. Du kan även inkludera en beskrivning av din utbildning

Steg 5. Kunskaper /kompetenser. Fyll i en kunskap eller kompetens samt ge den ett värde från 1-10 beroende på hur hög din kunskap är. Obs! För att kunskaper ska synas måste du välja ett värde mellan 1-10. 

Steg. 6 Referenser. Här anger du referenser, alternativt skriver ”lämnas på begäran”.

Steg. 7 Sociala medier. Om du vill inkludera sociala medier i ditt cv skriver du adressen här.

Steg. 8 Bild. Om du vill inkludera en bild i ditt cv laddar du upp den här. Tänk på att max storlek på din fil är 500kb. Om din bild är större en så rekommenderar vi att du komprimerar din fil. Tänk även på att ett flertal av våra cv mallar är designade för att inkludera en bild. Det betyder att om du använder en av de mallarna och inte laddar upp en egen bild kommer systemet att använda en dummy bild. Därför rekommenderar vi att du använder klassisk cv mall 1, 3, och 4 ifall du inte vill använda en bild. 

Steg 9. Förhandsgranska och ladda ner. När du har fyllt alla dina uppgifter är det dags att förhandsgranska ditt cv och ladda ned det som en PDF. Du kan även ändra storleken på texter och rubriker samt ändra fonter innan du laddar ner.

Steg 10. Personligt brev. Om du även vill skapa ett personligt brev gör du det i nästa steg. Du följer samma procedur som när du skapar ett cv. 

Om du inte ser något cv eller brev när du ska förhandsgranska och ladda ned måste du gå tillbaka till Välj cv mall och aktivt välja den mall du vill använda. Klicka på redigera cv och sedan välj cv mall. Det är viktigt att du klickar på ”välj mall” för att en mall ska bli vald.

Vissa användare har upplevt problem med firefox. Det kan vara att information inte sparas korrekt eller att viss information inte visas korrekt. Vi avråder därför från att använda firefox. Istället rekommenderar vi chrome.

Vi har en gräns på 10 aktiva cv:n och brev. När du har nått den gränsen försvinner ladda ned knappen. Om du vill skapa nya dokument efter det måste du radera ett gammalt. Det gör du genom att klicka på krysset på dokumentet i menyn mina cv:n.

Om datum i ditt cv ser ut så här så rekommenderar vi att du minskar storleken på texten till 14

När du laddar upp en profilbild kan du ändra placeringen på bilden genom att klicka och dra bilden dit du vill ha den. Du kan även zooma bilden för att den ska passa bättre. Tänk även på att ett flertal av våra cv mallar är designade för att inkludera en bild. Det betyder att om du använder en av de mallarna och inte laddar upp en egen bild kommer systemet att använda en dummy bild. Därför rekommenderar vi att du använder klassisk cv mall 1, 3, och 4 ifall du inte vill använda en bild. 

Om du byter profilbild kan du ibland uppleva att den gamla bilden ligger kvar. Anledningen till detta är att din gamla profilbild är sparad i din webbläsares cacheminne. Vi rekommenderar att du tömmer ditt cacheminne ifall du byter profilbild. 

Du måste välja en kunskapsnivå mellan 1-10 för att den här delen ska synas. Om du inte anger ett värde kommer inte dina kunskaper att visas i cv:t. Anledningen till att du måste lägga till en siffra är för den som läser ditt cv snabbt och enkelt ska kunna se nivån på dina kunskaper.

Just nu kan man inte se de olika mallarna för personligt brev utan man måste använda mallen för cv. Så du klickar alltså på en cv mall för att välja mall för ditt personliga brev. Varje cv mall har en matchande layout för det personliga brevet. 

Om du vill avsluta ditt konto går du till menyn och väljer ”avsluta konto”

Observera att alla dina cv:n du har skapat försvinner från vårt system så det är viktigt att du laddar ned de cv:n du vill behålla innan du avslutar ditt konto

Om du har frågor till oss eller behöver kontakta oss kan du göra det på info@aspirantus.se 

Aspirantus är under utveckling och vi är inte 100% färdiga ännu. Om du upptäcker en bugg eller något annat fel som du vill rapportera så är vi väldigt tacksamma för detta. Även om du vill föreslå förbättringar tar vi tacksamt emot alla förslag. Kontakta oss på info@aspirantus.se