CV mallar för alla yrken

Trött på att skicka ut fula cv:n? Aspirantus cv mallar passar för alla jobb du vill söka. Skapa och ladda ned 20 professionella cv mallar med vår moderna cv byggare!

En person fyller i en cv mall

Våra cv mallar

Här hittar du moderna – enkla och kreativa cv mallar. Alla med olika egenskaper för att du ska hitta rätt layout oavsett vilket jobb du söker.

Så här skapar du en cv mall med Aspirantus cv byggare

Fördelarna med Aspirantus CV Byggare

2020 års cv-mallar

2020 års cv mallar med den senaste designen och layouten.

Gratis att pröva

Du kan enkelt skapa ett konto och testa våra tjänster utan kostnader.

Ladda ner som PDF

Ladda ner din cv mallar som PDF

Skapa personligt brev

Skriv ditt personliga brev med hjälp av vårt e-verktyg. Få inspiration och vägledning med hjälp av våra guider.

Godkända av rekryterare

Alla våra cv mallar är utvecklade av rekryterare för att snabbt kunna matcha dina kompetenser med rätt tjänst.

CV på 15 minuter

Skapa ett cv och personligt brev på 15 minuter med vårt moderna e-verktyg. Snabbt - enkelt - gratis.

Vad är ett cv?

Kort sagt är ditt cv eller curriculum vitae ett dokument som används för att marknadsföra dig själv inför en potentiell arbetsgivare. 

Du sammanfattar dina arbetserfarenheter, utbildningar, andra kompetenser och kunskaper så att en potentiell arbetsgivare snabbt kan få en uppfattning om du är en lämplig kandidat att gå vidare med.

 Vanligtvis kan det kan också innehålla en kort profil av dig själv eller en sammanfattning av din karriär. Ett cv tillsammans med ett personligt brev är de mest efterfrågade dokumenten vid ett jobbsökande.

Då de flesta jobb skiljer sig åt, även om det är samma yrke, bör du alltid anpassa ditt cv efter det specifika jobbet du söker, även om en del arbetsbeskrivningar kan kännas likartade. Alla arbetsgivare letar efter egenskaper och

kompetenser som passar just deras företag. Vårt cv tips är titta på ditt cv som ett levande dokument som kontinuerligt utvecklas och förändras allt beroende på hur du själv utvecklas och vilka typ av jobb du söker.

Vilken cv mall är lämplig för mig?

För att skapa ett professionellt utseende är vårt cv tips att alltid använda sig av en snygg cv mall. Om du funderar på vilken design du ska välja när du söker jobb så är en bra grundregel att anpassa ditt val efter företaget och branschen det gäller.  

Vissa branscher och företag är mer konservativa och förväntar sig enhetliga cv:n från alla sökanden. Ett exempel på traditionella yrken är jurist eller banktjänsteman – där förväntas en viss typ av layout. Då är vårt tips att utgå ifrån en enkel och klassisk cv mall utan extra färger eller andra ikoner och element. 

Andra branscher och företag har en betydligt mer avslappnad attityd till den sina kandidater. Där handlar det om att snabbt och tydligt få fram relevant information så att den som läser dina dokument snabbt kan bilda sig en uppfattning om dig. Då kan det passa bättre med en modern variant.

Modern mall fungerar till branscher och företag där det är ok att använda sig av extra designad layout för att uttrycka personlighet. 

Sedan har vi de kreativa layouterna som du kan använda när du vill visa mycket personlighet och kreativitet. Om du är intresserad av den här typen av jobb kan det ofta passa med lite färger och mer design.  

Kort sagt beror det på vilken typ av arbete du letar, men också lite hur du vill presentera dig själv. Vill du att din ansökan ska stå ut lite eller vill du hålla det enkelt och klassiskt? 

Om du är osäker kan du alltid välja enkla eller klassiska cv mallar eftersom de passar för de flesta typer av arbeten. I slutändan får du själv avgöra vad som är lämpligast. 

När du använder Aspirantus cv byggare kan du välja mellan 20 olika cv mallar i tre olika kategorier både för ditt cv och personliga brev för att få ett enhetligt utseende som passar både dig och det aktuella jobbet. 

Testa ett gratis konto innan du bestämmer dig.

Testa vår cv byggare helt gratis!

Vad ska du inkludera i ditt cv?

Vad som ingår beror till stor del på det specifika jobbet och branschen du söker till. 

Men nyckelinformation som vanligtvis ingår är dina arbetserfarenheter, dina utbildningar, dina specifika kompetenser din, kontaktinformation och andra relevanta kunskaper som kan vara av intresse för en eventuell arbetsgivare. 

Hur du sedan organiserar upp de olika sektionerna och hur omfattande de bör vara styrs av dina egna arbetserfarenheter och var någonstans i karriären du befinner dig. 

Hur långt ska det vara?

Huvudrekommendationen är att skriva koncist, fokuserat och alltid anpassat till den specifika tjänsten du jagar. Och ett ytterligare cv tips är att försöka hålla det till 1-2 sidor. 

Längre än så krävs ofta inte för att en rekryterare eller potentiell arbetsgivare ska kunna avgöra om du har de kvalifikationerna de efterfrågar. Om du som söker jobb har haft en längre karriär och tjänsten du söker rättfärdigar det, kan det självklart vara korrekt att skriva lite längre.

Vilket format ska jag använda?

Man brukar prata om tre olika huvudformat, även för cv mallarna här på Aspirantus tjänst. Vanligast är det omvänt kronologiska formatet som används av de flesta arbetssökande i Sverige. 

Innebörden är helt enkelt att du listar dina senaste arbetserfarenheter och utbildningar först, för att därigenom ha de mest aktuella kompetenserna lättillgängliga för läsaren. Detta formatet fungerar till alla sorters jobb och är det formatet som vi rekommenderar i de flesta fall. 

Sedan finns det kompetensbaserade formatet och som namnet antyder ligger fokuset här på dina kompetenser. 

Personer som saknar vissa arbetserfarenheter och vill fokusera på en specifik kompetens istället kan använda sig av det här formatet. Till sist har vi kombinationsformatet som är en kombination av de bägge tidigare formaten. 

I vår guide till att skriva cv får du många tips och du kan läsa extra ingående om vad som utmärker de olika formaten och när de används. 

Hur skriver jag om mina kompetenser?

Man brukar prata om kompetenser i termer av hårda och mjuka kompetenser. De hårda kompetenserna är möjliga att utbilda sig till och att lära ut, och är därmed också möjliga att kvantifiera. Exempel på hårda kompetenser är språk och tekniska kunskaper. 

Mjuka kompetenser handlar i högre grad om personliga och sociala egenskaper och är kompetenser som byggs upp under en längre tid och är därför svårare att utbilda sig till eller att kvantifiera. Ledaregenskaper och stresshantering är två exempel på mjuka kompetenser. 

Du kan blanda mellan dina olika kompetenser för att hitta en bra balans med de krav som jobbet ställer. De kan ha en egen sektion eller så kan du göra en punktlista, allt beroende på vad du själv känner passar bäst i den aktuella situationen. 

De kan också förekomma i en sammanfattning där du fokuserar på just de kompetenser som är viktiga för det jobbet du vill ha. Slutligen vill vi återigen tipsa dig om att vissa cv mallar fungerar bättre för vissa tjänster, men att det i slutändan alltid är bäst att ladda ner den cv mall som känns rätt för dig själv.

Matz Bengtsson

Matz Bengtsson

Matz Bengtsson är en HR och rekryteringsspecialist med en Fil.kand inom HR samt Fil.mag inom arbetsrätt

Cv mallar för olika yrken