Mallar för personligt brev

Om du vill ge ett professionellt intryck när du söker jobb kan du använda Aspirantus personligt brev mallar samt Aspirantus cv-mallar. Oavsett yrke kan du hitta en passande brevmall som ger din jobbansökan det lilla extra som kan göra skillnaden.

Alla
Enkel
Modern
Kreativ

Vad är ett personligt brev?

Ditt personliga brev är en berättelse om dig som yrkesperson och din styrkor. Om ett cv ger en snabb överblick över dina kompetenser och formella bakgrund så går ett personligt brev djupare och blir mer personligt. Det är ett sätt att ge en bakgrund och en kontext till dina arbetserfarenheter som du skriver om i ditt cv.

Ett personligt brev ska komplettera ditt cv

Ett personligt brev har tre huvudsakliga uppgifter:

 • Att berätta varför du söker jobbet.
 • Att ge mer detaljerad information om dina erfarenheter och kunskaper.
 • Att visa hur du kan bidra till verksamheten.

Några Snabba tips för att skriva ett bra personligt brev

Om du följer våra enkla tips så kommer det att bli enklare att skriva ditt brev. Gör det inte mer komplicerat än det behöver vara. Du kan läsa mer i vår guide om att skriva personligt brev

 • Var påläst om företaget.
 • Välj några av dina kunskaper som är relevanta för jobbet du söker och beskriv dem på ett sätt som passar in med företagets önskemål om kompetenser.
 • Bevisa dina kunskaper genom att ge konkreta exempel på vad du har gjort och vilka resultat du har åstadkommit.
 • Skriv rakt på sak. Undvik onödig information eller utfyllnadsord.
 • Max 1 sida långt. Ingen vill läsa en lång roman.

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Ett bra personligt brev bör innehålla följande struktur:

 1. Dina kontaktuppgifter samt mottagaren av brevet.
 2. Inledande hälsningsfras.
 3. Kort om vem du är samt varför du söker jobbet.
 4. Exempel på dina färdigheter, gärna med konkreta exempel på vad du har åstadkommit eller positiva resultat du har uppnått.
 5. En motivering om varför du är en bra matchning för företaget.
 6. Formell avslutning med en call to action. Tex ”jag ser fram emot att berätta mer om hur jag kan hjälpa er med []”.

En gratis mall för personligt brev

Du kan använda den här mallen som inspiration till ditt eget brev som du kan ändra och förbättra. Starta ett konto. Kopiera texten och använd i vår cv byggare. Glöm inte att anpassa till dina egna förutsättningar så att det passar in på dig som person och dina erfarenheter.

Namn
Adress
Stad
E-mejl
Telefonnummer

[Rekryterande chef]
[organisation]

Hej [rekryteringsansvarig]

När jag såg er annons på aspirantus.se om att ni söker en ny [positionen] blev jag omedelbart intresserad eftersom det känns som att jag är den ideala kandidaten för [jobbet].

I min nuvarande tjänst som [ditt jobb] hos [företag] har jag uppnått/ framgångsrikt [Vad du har gjort] med [%] de senaste [månaderna/året] vilket har hjälpt [företaget] att uppnå [resultatet]. Med mig i ert team kan jag leverera samma goda resultat för [företaget]

Ser mer exempel på inledningar på ett personligt brev här:

Alternativt sätt att skriva

I min nuvarande tjänst som [din jobb] har mina största utmaningar varit att [utmaning], men genom att [bra insatser] har jag uppnått följande:

 • Ökat [resultat] med % sedan [år]
 • Sänkt kostnaderna med [%] och ökat resultatet med [%] sedan [tid]
 • Hjälpt mitt team att uppnå [resultat] med [siffra]
 • Uppnått [prestation] 4 år i följd och hjälp företaget att [vinst]

Det skulle vara en mycket intressant möjlighet för mig att visa hur jag kan hjälpa [företaget] att uppnå samma goda resultat inom liknande och förhoppningsvis bättre resultat.

Alternativ avslutning

Det skulle vara roligt att visa hur min framgångsrika [strategi] även kan användas hos er för att uppnå högre [resultat] och kostnadseffektivare [åtgärder]

Med vänlig hälsning

Ditt namn

Linkedin

Se mer exempel på personliga brev här

Varför använda en mall?

Om du kombinerar din berättelse med en personligt brev mall så får du ytterligare en dimension och förstärkning av intrycket du vill förmedla. Du skapar en sorts ram och layout som hjälper dig att visuellt strukturera upp din text så att ditt jobbansökan blir både tilltalande för ögat och för sinnet.

Ditt brev blir helt enkelt attraktivare och enklare att läsa för den rekryterande arbetsgivaren.

Vi har arbetat hårt för att få till den perfekta kombinationen av enkelhet att använda samt professionellt utseende i alla våra mallar så att du kan visa att du är rätt person för jobbet oavsett om du söker en annonserad tjänst eller om du skickar en intresseanmälan eller spontanansökan.

När du skriver det personliga brevet och använder de mallar som är tillgängliga hos Aspirantus ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att just din ansökan står ut bland alla som söker jobbet.

Testa en brev-mall utan kostnad

Om du skapar ett gratis konto kan du testa en gratis mall både för ditt cv och personliga brev. Om du sedan vill ha mer mallar för personligt brev att välja mellan kan du enkelt och till en låg kostnad uppgradera ditt konto.

Gratis personligt brev mall som du kan ladda ned och använda själv

Ladda ner ditt brev som PDF

Efter att du har valt mall för ditt personliga brev kan du ladda ner det som PDF. Vi på Aspirantus avråder dig att använda och ladda ner mallar i word eller googlde doc av den enkla anledningen att utseendet kan förvrängas beroende på den enhet man läser på. Det händer inte med PDF.

De flesta rekryterare använder också mjukvara som endast fungerar med PDF. Vi rekommenderar därför att du alltid använder PDF när du skickar in cv och personligt brev.

Att välja utseende på sitt personliga brev

Låt oss titta lite på de olika mallarna som finns tillgängliga när du skriver personligt brev och vad som kännetecknar dem. Om du har läst våra rekommendationer kring cv layout så känner du till att layout och utseende även på ett brev till stor del bör återspegla yrket eller företaget du söker till. 

Vi erbjuder tre olika kategorier av mallar för ditt personliga brev för att du alltid ska kunna välja en lämplig layout oavsett vilket jobb du söker eller din egen bakgrund. Vi har enkel layout. Vi har ett modernt utseende och till sist har vi ett kreativt utseende

Enkel personligt brev mall

Personligt brev med enkelt utseende passar ofta för traditionella tjänster där det finns lite outtalade regler och traditioner och lite mer formella krav. När tjänsten du söker är i en mer traditionell bransch kan du välja kategorin klassiska eller enkla mallar för att understryka din egen fokusering och professionalitet. 

Här kan du läsa mer om våra enkla personligt brev mallar

Här finns inga överflödiga designelement utan allt är skapat för att vara funktionellt. Skriv personligt brev med enkel mall när du laserfokuserad på dina meriter och kompetenser utan fluff eller andra onödiga element.

Om du känner dig osäker på vilken mall som är lämpligast kan du alltid välja att skriva klassisk layout eftersom den fungerar oavsett tjänst och företag du söker till.

Modern personligt brev mall

Ett personligt brev med den moderna mallen kan vara det rätta valet när det är ok att uttrycka lite mer personlighet eftersom ett modernt utseende ger dig lite mer spelrum när det kommer till färg och design. Kanske vill du visa rekryteraren att du är insatt i den senaste utvecklingen och vill hjälpa till att föra företaget framåt.

Här kan du se våra moderna personligt brev mallar

Utan att vara för uttrycksfull så är den moderna mallen perfekt för dig som både vill ge uttryck för vem du är som person men samtidigt hålla ett stort fokus på innehållet i ditt brev. Många yrkeskategorier passar in i den här mallen och det är sällan som du inte kan välja ett modernt utseende.

Det här kategorin är speciellt populär hos säljare, sjukvårdspersonal, butiksarbetare och andra yrken där personliga egenskaper är viktiga.

Kreativ personligt brev mall

Kreativa mallar fungerar då du söker arbeten där kreativiteten står i centrum och du vill göra ett färgstarkt intryck och stå ut från mängden. Ett sätt att låta din personlighet få lite större utrymme helt enkelt. Ett exempel på jobb som är åt det kreativa hållet är marknadsförare och artistiska yrken. 

Men kreativa mallar fungerar också bra för jobb som inte har traditionella regler och formella krav vid ansökningarna. Många arbeten har fokus på personalens personliga egenskaper där sociala interaktioner är speciellt viktiga i det dagliga arbetet. 

Här kan du se våra kreativa personligt brev mallar

Då kan en kreativ layout vara effektiv eftersom du omedelbart ger en en arbetsgivare intrycket av hur du är som person och vad som är din inspiration. 

Att skriva brev med en kreativ layout innebär att förmedla sin egen personlighet i ett positivt sken och sätta den i centrum av sin ansökan. 

Den kreativa mallen fungerar bäst när du kan fundera ut bra exempel på dina personliga egenskaper och hur du kan skriva om dem och sedan kombinera det med jobbet du ska söka.

Vanliga frågor om personliga brev

Här svara vi på de vanligaste frågorna om personliga brev

Hur lång bör ett personligt brev vara?

 • Max en sida långt. 250-500 ord är en bra riktlinje.

Kan jag ladda ner som PDF?

 • Ja

Ska jag skicka ett email eller skriva ett brev?

 • En bra fråga som det inte finns något exakt svar på. Ibland är det bättre att berätta lite kort om sig själv och varför du söker jobbet i ett mejl som du skickar tillsammans med ditt cv. Ibland vill du skriva ett personligt brev.
 • Om arbetsgivaren önskar ett brev ska du självklart skriva ett brev.

Här kan läsa vår artikel om detta

banner cv byggare

Med hjälp av Aspirantus cv byggare kan du enkelt och smidigt skapa dina egna cv:n och personliga brev samt ge dem ett professionellt utseende anpassat till den branschen du du söker jobb. Därefter kan du ladda ner som PDF. Varje personligt brev är matchat till cv:t för ett enhetligt utseende.