Att säga upp sig själv – allt du behöver veta om egen uppsägning

Har du fått nog av chefen – kanske urless på ditt arbete – eller har du äntligen hittat ett bättre jobb ? Då är det verkligen dags att överväga att säga upp dig själv. Men oavsett skäl så kan det vara en bra idé att veta vad som gäller vid egen uppsägning. Vilka lagar och regler finns det att förhålla sig till? I den här artikeln kommer vi att ge dig alla svar du behöver veta för att säga upp dig själv så smärtfritt som möjligt.

När du sagt upp dig kanske du vill söka lediga jobb. Kom ihåg att vår AI kan skriva personliga brev helt anpassade till jobbet som du söker. Skapa ett konto idag och testa själ!

Skapa ett konto!

Vad är bästa sättet att säga upp sig själv?

  • Det absolut bästa sättet att säga upp sig själv är genom meddela din ansvariga chef om att du vill avsluta din anställning. Kom överens om när din sista arbetsdag ska vara. Du kan be om att få ett uppsägningsbevis, eller ett papper där din sista arbetsdag framkommer på ett tydligt sätt. Om du inte får ett bevis kan du skicka ett mail till din chef efter ert möte där du sammanfattar vad ni kommit överens om angående din uppsägning samt sista arbetsdag. När du skickar epost får du bevis på att du har sagt upp dig, samt bevis på vilket datum du har sagt upp dig på så att det inte uppstår några meningsskiljaktigheter kring din uppsägning. Och datum är viktigt ifall det finns en uppsägningstid att beakta.
  • Om din chef inte är närvarande eller du av andra orsaker inte kan ha ett möte så är det helt ok att mejla din uppsägning, samt eventuella önskemål om sista arbetsdag ifall ditt önskemål om sista arbetsdag är längre bort än uppsägningstiden.

Det finns inga regler på att en uppsägning måste vara skriftlig men det är något vi rekommenderar eftersom du får bevis på din uppsägning. Men det finns krav på att det ska vara tydligt att du vill säga upp dig själv samt vilket datum du har gjort det på. Du kan säga upp dig på flera olika sätt:

  • Via epost
  • Via skriftligt dokument / brev
  • Muntligt till ansvarig chef

Om du undrar vad ska skriva i ett mail eller brev så räcker det med ”Jag vill avsluta min anställning som …..och vill att min sista arbetsdag ska vara datum……. Svårare än så behöver det inte vara. Du behöver inte uppge skäl eller uppge varför du säger upp dig själv. Du behöver heller ingen speciell mall för uppsägning utan det räcker med att skriva att du vill avsluta din anställning eller vilka datum du önskar lämna din anställning.

Om du skriver ett datum med sista arbetsdag måste du självklart se till att det datumet tar hänsyn till din uppsägningstid. Dvs om jag vill att min sista arbetsdag är längre bort i tiden än längden på min uppsägningstid.

Två olika exempel på att säga upp sig själv via e post

  1. Jag vill säga upp min min anställning som säljare från och med idag 2022-05-12 (det här innebär att anställningen sägs upp 2022-05-12 och sedan börjar uppsägningstiden löpa från detta datum. Om du har 1 månads uppsägningstid blir din sista arbetsdag 2022-06-12)
  2. Jag vill avsluta min anställning som undersköterska och vill att min sista anställningsdag är 2022-07-20 (det här innebär att du uppger ett datum i framtiden där du vill ha din sista anställningsdag. Detta kräver självklart att din sista anställningsdag är längre bort än din uppsägningstid)

Vad är min uppsägningstid?

Enligt lagen om anställningsskydd så är uppsägningstiden 1 månad om du har en tillsvidareanställning och säger upp dig själv. Men den här delen regleras ofta av ditt kollektivavtal eller ditt anställningsavtal. Las är vad man kallar för dispositiv vilket innebär att man kan omförhandla uppsägningstid i ett kollektivavtal eller anställningsavtal – men då är tiden förlängd – inte förkortad. Titta i ditt anställningskontrakt eller ditt kollektivavtal för att få reda på din uppsägningstid. Ofta brukar uppsägningstiden för kollektivanställda med tillsvidareanställning vara längre än 1 månad. Om uppsägningstid inte framkommer så är det LAS som gäller.

Om du vill avsluta din anställning tidigare

Om du vill avsluta din anställning tidigare än vad ditt kontrakt medger så kan du alltid försöka komma överens med din arbetsgivare. Om ni både tycker att det är ok att du lämnar tidigare så finns det inga lagliga hinder för detta. Om ni inte kommer överens så är det kontraktet eller kollektivavtalets uppsägningstid som gäller.

Kan jag säga upp mig själv med omedelbar verkan?

Det beror på. Om du har en provanställning där inget annat framkommer angående uppsägningstid från provanställningen så är det LAS som gäller och då har du som arbetstagare rätt att avsluta din provanställning med omedelbar verkan.

Men om du har en tillsvidareanställning eller annan typ av anställning med fastställd uppsägningstid, då är det den uppsägningstiden som gäller. Men som vi har nämnt innan så kan du alltid försöka komma överens med din arbetsgivare.

Får jag a kassa om jag säger upp mig själv?

I regel har du en avstängningsperiod ifrån din a-kassa ifall du säger upp dig själv, vanligtvis på 3 månader men det varierar mellan olika a-kassor. Du kan också få ett undantag ifrån avstängningsperioden ifall du har goda skäl för detta. Kontakta alltid a kassan du är medlem i för att få de exakta reglerna som gäller för dig

Vilken är min sista anställningsdag?

Det beror på din uppsägningstid och vad du har kommit överens om med din arbetsgivare. Se våra tidigare kommentarer om uppsägningstider.

Vad säger lagen om anställningsskydd LAS?

Enligt LAS är det 1 månads uppsägningstid vid egen uppsägning. Men LAS är dispositiv så titta alltid i ditt anställningskontrakt eller kollektivavtal för att veta vad som gäller för dig. Om inget framkommer om uppsägningstid där så är det LAS som gäller.

Om du är kollektivanställd titta i ditt kollektivavtal

Alla fackförbund har olika regler i sina kollektivavtal. Kommunal, byggnads och if metall har tex egna kollektivavtal där deras egna paragrafer styr reglerna vid egen uppsägning. Så återigen uppmanar vi dig att titta i ditt kollektivavtal.

Vad gäller vid uppsägning av provanställning?

Om du är provanställd kan du enligt Lagen om anställningsskydd LAS avbryta din provanställning med omedelbar verkan. Men om din uppsägningstid för provanställning regleras i ett avtal så är det den uppsägningstiden som gäller. Titta i ditt anställningskontrakt eller kollektivavtal.

Om det inte står något om uppsägningstid när du är provanställd i ditt kontrakt eller kollektivavtal så är det LAS som gäller.

Kan jag säga upp mig själv på semestern?

Absolut! Det finns inga regler som säger att du inte får säga upp dig under semester eller annan ledighet när du är frånvarande från ditt arbete. Tvärtom kan det vara en stor fördel att göra det eftersom din semestertid eller ledighet räknas till uppsägningstiden. Dvs om du har 1 månads semester och säger upp dig på din första semesterdag så löper din uppsägningstid under semestern. Du behöver då inte arbeta under din uppsägningsperiod eftersom du har semester och semestern räknas som uppsägningstid.

Säga upp sig under föräldraledighet eller annan ledighet

Det går alldeles utmärkt att säga upp sig under föräldraledighet. Om du säger upp dig under tiden som du är föräldraledig så börjar uppsägningstiden löpa omedelbart, dvs samma regler som när du säger upp dig under en semester. Om din kvarstående föräldraledighet är längre än din uppsägningstid så kommer du inte behöva återgå till ditt arbete när din ledighet är över.

Du kan genomföra en egen uppsägning vid alla sorters ledighet – studieledighet, föräldraledighet, semester eller annan tjänstledighet. Det finns inga regler som säger att du inte kan säga upp dig själv. Undantag är om du har tidsbegränsade anställningskontrakt med fastställda arbetsdatum utan uppsägning. Dvs att står specifiserat att du ska arbeta under en fastställd period.

Säga upp sig själv som timanställd

Om du är timanställd behöver du inte säga upp dig själv. Det räcker helt enkelt med att inte gå med på att arbeta fler timmar. Om du är timanställd är du inte vanligt anställd och har ingen s.k. arbetsplikt förutom de timmar du har bokat in. Om du har gått med på att arbeta ett visst antal timmar eller pass så måste du genomföra de arbetspassen eftersom det är en överenskommelse.

Men om du inte har några timmar bokade behöver du inte arbeta mer och behöver således heller inte säga upp dig själv. Rent tekniskt är timanställning ingen anställningsform utan du räknas bara som anställd den tiden som du faktiskt arbetar.

Tiden när du inte arbetar är du inte anställd. Därav behöver du heller inte säga upp dig själv eftersom du inte är anställd. Det kan låta lite krångligt, men allt du behöver veta är att du inte behöver säga upp en timanställning utan det räcker med tacka nej till alla arbetspass.