Att skriva om utbildning i ditt cv

I den här artikeln kommer du att lära dig om bästa sätten att skriva om utbildning i ditt cv. Vi kommer också att ge dig exempel som du kan använda som inspiration när du själv ska skriva cv.

I dagens moderna värld är det inte bara de klassiska utbildningarna som universitet, yrkesskolor och gymnasier som dominerar vårt lärande. Det finns en uppsjö av utbildningar som både kompletterar våra kompetenser och ger oss nya vägar att skaffa kunskaper. Vi har online kurser på distans, licenskurser, intensivkurser och coaching. Vår bakgrund består inte längre av raka vägar mot kunskap utan omständigheter och stadier i våra liv berikar oss och skapar en flora av kunskapshorisonter.

Delen med utbildningar i ditt cv knyter samman bilden av dig och ger rekryteraren en nyanserande och kompletterande grund att utgå ifrån.

Kom ihåg att testa vår AI tjänst som skriver personliga brev helt anpassade till jobbet som du söker. Skapa ett konto och testa idag!

Hur du skriver utbildningar

Generellt kan du skriva enligt följande formel:

  1. Utbildningens namn
  2. Skolans namn
  3. Årtal start och slut
  4. Examen
  5. Eventuell beskrivning av innehåll och kurser

Hur man skriver om sin utbildning och hur omfattande sektionen i ditt cv blir, beror väldigt mycket på vem du är och din egen arbetserfarenhet.

Ju mindre arbetserfarenheter du har desto mer kan du skriva om dina utbildningar. Du kan lyfta fram och berätta mer ingående om innehåll, kurser och vad du har lärt dig under dina studier. Om du är ungdom så blir utbildningsdelen ännu viktigare eftersom du förmodligen inte hunnit verka på arbetsmarknaden speciellt länge. Läs mer om cv för ungdomar här.

Exempel när du skriver mer utförligt om din utbildning:

Ekstrands gymnasieskola

Barn och fritidsprogrammet 20107 – 2019

Barn- och fritidsprogrammet är ett nationellt yrkesförberedande program inom den svenska gymnasieskolan. Det förbereder bland annat för verksamhet med barn och ungdomar inom förskolan och olika fritidsverksamheter men ger även kunskap om människor generellt.

Jag genomförde min praktik i form av så kallad arbetsplatsförlagt lärande där jag jobbat med mattehjälp till barn och ungdomar med extra behov. Kurser som jag har genomfört. Arbetsmiljö och säkerhet, Arbetssätt och lärande, Barn-, kultur- och fritidsverksamhet, Datorkunskap, Fritidskunskap, Hälsopedagogik, Kommunikation, Ped. kunskap, Utveckling, livsvillkor och socialisation, Matematik 1a, Svenska 1, Engelska 5, Historia 1a, Samhällskunskap 1a, Religionskunskap 1.

Normalt sett behöver man inte skriva så här omfattande. Det är bara om du saknar arbetslivserfarenheter som det kan fungera. Ju mer erfarenheter desto mindre information om skolan.

Om du har längre arbetslivserfarenheter så räcker det med en kort beskrivning eftersom arbetserfarenheter nästan alltid väger tyngre för en arbetsgivare vid en bedömning av dig som kandidat.

Exempel

Göteborgs Universitet

Socionomprogrammet 2010-2013

Examen som fil kand och licensierad socionom

Här blir utbildningsdelen mindre eftersom vi inte behöver mer information.

Använd alltid en omvänd kronologisk ordning – dvs se till att ha dina senaste utbildning högst upp på ditt cv så att den hamnar först.

Om du har en högre utbildning än gymnasieskola så behöver du inte ta med gymnasieutbildningar. Om du har en högskoleutbildning, universitetsutbildning, yrkesutbildningar eller liknande så bör du fokusera på dessa. Gymnasieexamen brukar inte ses som en merit utan betraktas snarare som ett grundläggande krav. Självklart finns det jobb där vissa inriktningar på gymnasiet ses som en merit och då är det naturligtvis ok att inkludera det.

Du kan även placera utbildningsdelen beroende på erfarenheter. Mindre erfarenheter så kan du ge den större plats. Mer erfarenheter så kan du sätta den vid sidan.

Om du inte har några utbildningar?

Då är vårt råd att helt enkelt utelämna den delen. Det behöver det inte vara negativt om du saknar utbildning så länge som du har relevanta arbetserfarenheter att kompensera med. Förutsatt att det inte är ett S.k. licensyrke som tex sjuksköterska som kräver en examen och licens för att utöva yrket.

Om du inte tog examen

Ponera att du har avbrutit din skolgång och inte tagit en examen. Då kan du antingen utelämna den här delen helt. Eller så kan du fokusera på de kurser och delar som du faktiskt har genomfört och sedan beskriver du dem på ett informativt sätt. Om du har avbrutit en högskoleutbildning kan du beskriva hur många poäng du har tagit.

Om din utbildning är pågående?

Då kan du helt enkelt skriva att dina utbildningar är pågående. Välj om du vill lyfta fram mer detaljer om kurser och liknande, eller om det räcker att skriva pågående. Som vi har nämnt tidigare beror det på dina övriga erfarenheter.

Hur skriver jag om kurser?

Kurser och certifieringar kan med fördel placeras i en egen sektion. Vi rekommenderar att du skapar en ny sektion i din cv mall och döper den till kurser och certifieringar. När du använder vår online cv byggare är det enkelt att ändra layouten och skapa nya sektioner som du kan döpa efter eget val. Välja alltid att inkludera kurser som är relevanta för jobbet du söker och exkludera de som inte är relevanta.