Cv mall för ungdomar + 10 tips när du saknar erfarenhet

Dags att söka ditt första och skriva ditt första cv?

Förhoppningsvis är du fylld av iver (eller kanske ångest) att få ditt första jobb – och självklart känner du till att alla behöver ett cv. Så nu börjar det helt enkelt bli dags att sätta sig ner och skriva ditt egna cv, kanske det första du någonsin har skrivit. 

Men blotta tanken på att skriva ett cv kan kännas övermäktigt, och dessutom har du inga arbetserfarenheteatt skriva om så du känner att ditt cv riskerar att bli det tunnaste i hela världshistorien. Du har fastnat lite i ett moment 22. För att få ett arbete behöver du arbetserfarenhet – men för att få arbetserfarenhet behöver du ett jobb. Det här är ju inte rättvist tänker du! Och nej det är verkligen inte rättvist. 

Men vi har faktiskt goda nyheter till dig så ge inte upp nu innan du ens har hunnit börja. Först vill vi dock nämna att ungdomar inte har några ”egna” cv-mallar men vissa mallar fungerar bättre för ungdomar än andra mallar. 

Bra cv mallar för ungdomar med lite arbetserfarenhet

Starta eget cv

Det går alldeles utmärkt att söka jobb och sommarjobb framgångsrikt utan tidigare jobberfarenheter. Även om du saknar formella kompetenser så kan du skapa ett starkt cv som går hem hos en rekryterare eller ett företag. 

Nyckeln här är att hitta alla dina relevanta erfarenheter och aktiviteter som du har gjort och framställa dem på ett sätt som kan vara intressanta för en arbetsgivare. Mycket handlar om hur du framställer dig själv, dina styrkor och dina erfarenheter. För ungdomar fungerar det bättre med cv:n som har en layout som fokuserar mer på erfarenheter och utbildning än  specifika arbetserfarenheter och anställningar.

Du hittar våra gratis cv mallar i medlemssektionen när du har skapat ditt konto. Det kostar inget att ladda ner mallar.

Hitta cv för andra yrken

Anledningen är självklart att man som ung person inte har hunnit skaffa väldigt mycket erfarenhet ännu eller haft några anställningar och därför kan det vara bättre att lägga större fokus på sin utbildning och andra relevanta erfarenheter, fritidsintressen och sidoprojekt. 

Aspirantus har ett par stycken cv-mallar som lägger större fokus på utbildning och därför passar speciellt bra för ungdomar med lite arbetserfarenhet. Vi rekommenderar att du använder någon av dessa om du är ung och inte har hunnit ha så många anställningar tidigare

Dessa tre mallar ger dig möjligheten att fokusera mer på erfarenheter – oavsett vilka erfarenheter du har skaffat dig. Det behöver absolut inte vara jobbanställningar för att det ska vara relevanta erfarenheter som du kan inkludera och berätta mer ingående om.

Skriva personligt brev för ungdom

Om du ska söka jobb kommer du förmodligen även att behöva skriva ett personligt brev tillsammans med ditt cv. Vi har skrivit en bra guide som kan vara en nyttig inspiration när du författar ett personligt brev för ungdom

Här är 10 cv tips för dig som är ungdom

För att hjälpa dig som är ungdom och ny på arbetsmarknaden att skapa ditt första cv, har vi skrivit ihop 10 värdefulla tips som ett stöd du kan använda dig av. Och som vanligt vill vi uppmana dig att se på våra guider som exempel och goda råd på vägen. Det finns inga absoluta regler som gäller för alla personer som skriver ett cv – man måste alltid anpassa till vem man själv är och det jobbet man söker. Oavsett om du är ungdom och söker en cv mall till ditt första jobb eller om du har en lång erfarenhet bakom dig kan du alltid hitta en passande cv mall som passar för dig om du startar ett konto.

1. Lär dig att förstå hur ett cv är uppbyggt

Om det är första gången du skapar ett cv vill vi ge dig rådet att läsa vår guide om hur du skriver ett cv för att få en bra uppfattning om uppbyggnaden och vilka delar som bör inkluderas. Sedan går du tillbaka till den här guiden som är speciellt skriven för ungdomar utan lång arbetserfarenhet och anpassar ditt cv efter just dina egna förutsättningar.

2. Gör en lista på alla dina aktiviteter och prestationer

Eftersom du sannolikt inte har hunnit få någon formell arbetserfarenhet ännu rekommenderar vi att du sätter dig ner och gör en komplett lista med alla dina aktiviteter och prestationer. Vilka fritidsaktiviteter är du involverad i? Är du med i någon förening eller klubb? Har du haft några extra sysslor som barnpassning eller trädgårdsarbete? 

Försök få med så mycket som möjligt. Fundera på vilka saker som du har gjort bra och hur du gjorde det. Det är självklart inte meningen att du ska ha med allting på ditt cv, men när du har en lista framför dig blir det mycket enklare att hitta relevanta saker som du kan använda när du söker jobb.

Tips! erfarenheter betyder inte bara betalda erfarenheter, alla typer av erfarenheter som är relevanta kan inkluderas i ditt cv.

3. Läs igenom jobbannonsen för att hitta nyckelord

Om du känner dig osäker på vad du ska inkludera i ditt cv så är ett bra tips att läsa jobbannonsen väldigt noggrant. Där kan du få en bra uppfattning om vilka egenskaper det är som arbetsgivaren söker. Leta efter nyckelord, dvs ord som beskriver en viktig egenskap. Om jobbannonsen säger något i stil med ”vi söker en ansvarsfull person som kan ansvara för den dagliga kassan” då är nyckelordet ansvarsfull. När du sedan skriver ditt cv använder du det nyckelordet på ett naturligt sätt.

Exempel

Som person är jag ansvarsfull. Under de tre senaste föreningsdagarna har jag hanterat dagskassan i vår kundkiosk och det har aldrig blivit några fel

4. Anpassa ditt cv efter jobbet du söker

Oavsett vilket jobb du söker ska du alltid anpassa ditt cv så att det blir relevant för just det jobbet. Det här är en grundregel som gäller alla personer som skriver ett cv oavsett deras erfarenhet. I punkt två uppmanade vi dig att göra en lista med alla dina aktiviteter. Det är från den här listan du kan välja vilka saker som du ska ha med. 

Titta noggrant på jobbet du söker och sedan väljer du ut erfarenheter och kompetenser som du tror kan vara relevanta för just det jobbet. Om du söker jobb på ett café kan det kanske verka som att det inte är speciellt relevant om du älskar hundar och har jobbat lite med hundpassning. Men om du sätter dig ned och funderar på hur du kan beskriva det så att det blir relevant för en arbetsgivare, kan du öka dina chanser markant.

Här visar vi med två olika exempel: ett bra och ett dåligt på hur olika det kan se ut om du jobbar lite med din beskrivning och gör dina erfarenheter relevanta för jobbet du söker. Samma erfarenheter, men där vi har anpassat det ena exemplet för att bli relevant för jobbet på cafét även om det handlar om hundpassning.

Dåligt exempel

Jag har ett stort intresse för hundar och har jobbat lite med hundpassning

Bra exempel

Jag startade och drev en populär verksamhet inom hundpassning. Mina ansvarsområden var att skaffa kunder, schemalägga och genomföra kundbesök samt upprätthålla kundrelationer. På två veckor ordnade jag 10 nya kunder genom att aktivt jobba med försäljning och kundarbete.

I det bra exemplet visar vi att den här personen är duktig på att sälja och att hantera kunder, vilket självklart är viktigt om du ska jobba på ett café

Jobba med att expandera och utveckla hur du beskriver dina egenskaper. Om du bara skriver att du gillar hundar och har jobbat lite med hundpassning så finns det inte många arbetsgivare som tycker att det låter intressant. Hur kommer din erfarenhet av hundar att bidra till den dagliga verksamheten på ett café? Men om du istället beskriver vilka egenskaper som du har använt och hur du har haft en positiv inverkan kan du få dina erfarenheter från hundpassningen att framstå som relevanta och något en framtida arbetsgivare definitivt skulle kunna få nytta av, även om det handlar om att arbeta på ett café. Det blir enkelt att skapa sig en mental bild av hur du kommer att fungera på arbetsplatsen och vad du är bra på

5. Fundera på hur dina personliga egenskaper kan passa

Det är vanligt att bli för självupptagen. Med det menar vi att många gör misstaget att de fokuserar för mycket på sina egna drömmar och önskemål. Kom ihåg att en arbetsgivare måste kunna se hur du kan bidra på en arbetsplats. Om du bara skriver om dina egna drömmar och ambitioner är det svårt att skapa sig en bild av hur du kan bidra. Vi menar inte att det är fel att visa passion och starkt intresse för en bransch eller ett företag – tvärtom det kan vara väldigt positivt att göra det. 

Men poängen är att när man är ung och saknar arbetserfarenheter kan det lätt bli att ens egna drömmar hamnar i fokus och man funderar bara på hur företaget kan hjälpa dig att uppnå dina mål, vilket inte är att rekommendera, för det handlar ju om vad du kan göra för en arbetsgivare. Vad kan du bidra med? Vilka av dina styrkor och egenskaper som gör att du kan bidra på en arbetsplats. Företag anställer trots allt för att få arbetsuppgifter gjorda. 

Om du har bra personliga egenskaper är det bra att bevisa detta genom att ge exempel på när dina egenskaper har varit till hjälp i tidigare situationer.

Exempel

Jag är ordningsam och bra på att arbeta strukturerat. Under de senaste 15 matcherna i min förening har jag organiserat och samordnat försäljningen av mat och godis, och allting fungerar alltid felfritt när jag är ansvarig för kiosken.

6. Extrasysslor och andra aktiviteter

Om du har haft jobb tidigare ska du självklart inkludera dessa, men även om du saknar formell erfarenhet är det fortfarande helt ok att inkludera saker som barnpassning – trädgårdsarbete och andra extra sysslor eller aktiviteter som du har gjort. Pratar du flera språk är det en stor merit att ta med. Är du med i en förening eller klubb? Är du duktig på att använda olika datorprogram? Har du några certifikat eller andra utmärkelser som kan vara intressant för jobbet du söker?

7. Inkludera praktiker du har gjort

Har du praktiserat någonstans? Två veckor på din pappas jobb? Då ska du självklart ta med detta, men fundera lite extra på hur du kan skriva om den erfarenheten på ett sätt som känns intressant för en arbetsgivare. Se punkt fyra och sex eller läs vår cv guide för att få inspiration om hur du kan beskriva dina arbetserfarenheter.

8. Överdriv inte – ljug inte

Vi har uppmanat dig att skriva om dina erfarenheter på ett sätt som belyser dina verkliga kvaliteter, men vi avråder självklart starkt från att överdriva och ljuga. Om du följer våra råd behöver du inte ljuga för att bli attraktiv för en arbetsgivare.

9. Korrekturläs

Korrekturläs alltid innan du skickar iväg dina ansökningar. Ta gärna hjälp av familjemedlemmar och vänner. Stavningsfel och andra felaktigheter ger ett dåligt intryck och du framstår som en slarvig person.

10. Se till att dina kontaktuppgifter är korrekta

Det händer faktiskt ganska ofta att man har uppgivit fel kontaktuppgifter. Se till att dina är korrekta och uppdaterade. Om du inte har en seriös mailadress är det läge att skaffa en nu. Det ger ett oprofessionellt intryck att söka jobb med mail av typen [email protected]. En mailadress hos gmail är helt gratis och det räcker med någonting i stil med fö[email protected].

Avslutning

Så nu har du en bra grund att stå på för att skriva ett grymt cv online. Tänk på att övning ger färdighet så även om det kan kännas trögt i början så kommer det bli enklare med tiden. Och när du är färdig med ditt cv så återstår att skriva ett personligt brev.

Vi vill avsluta med att säga att om du är ung och gör dina första försök att ta dig in på arbetsmarknaden så vet de flesta rekryterare om detta, de förväntar sig inte att ditt cv ska vara proppfullt med fantastiska erfarenheter. Om du skapar ett välorganiserat och välskrivet cv som visar dina personliga egenskaper kommer du att få chansen till jobbet förr eller senare. 

Samtidigt vill vi också uppmana dig att gå ut och skaffa dig alla erfarenheter som du kan. Det måste inte vara betalda arbeten för alla goda erfarenheter räknas. Genomför kurser online, gå med i föreningar, börja med volontärarbete. Vi lever i en värld där du har enorma möjligheter att på egna initiativ lära dig saker som kan vara till stor nytta för framtida arbetsgivare. Det är egentligen bara din egen ambition som sätter gränsen.

Glöm inte att starta ett konto. Med hjälp av vår AI så kan du skrive personliga brev helt anpassade till jobbet som du söker.

Starta ett konto!