Cv bild – Vi ger våra bästa tips och råd

Om du använder vårt online-cv så vet du att flera av våra mallar och personligt brev mallar inkluderar en bild.

Men hur är det egentligen med cv bilder? Bör man alltid inkludera en bild eller ska man låta bli, vad är det som gäller?

Det finns många olika åsikter om den här frågan och många bra argument både för och emot en cv bild. I den här artikeln tänkte vi därför diskutera lite mer ingående och ge våra bästa tips och råd kring cv bild och förhoppningsvis kommer vi att kunna besvara de flesta av dina frågor så att du kan ta ett genomtänkt beslut som genomtänka beslut och fokusera på att skriva ditt cv.

Den här guiden kommer att lära dig:
  • Om du bör inkludera en bild eller inte
  • Hur ska en personlig bild se ut?
  • Hur kan jag ta bättre bilder

Ska man inkludera bild i sitt cv?

Det här är en väldigt bra fråga och framförallt är det en vanlig fråga som många ställer sig. Det lite tråkiga svaret är att ”det beror på”. För det första så finns det inga strikta regler kring profilbilder när man söker jobb i Sverige. Det vanligaste alternativet är att inkludera en bild. Det ger helt enkelt ditt cv och personliga brev en lite mer personlig touch och dessutom tycker många som rekryterar att det är trevligt att se personen som har sökt jobbet.

Men det är också vanligt att inte inkludera en bild. Det beror på vilken typ av jobb som du söker. Om det är en tjänst där du behöver se representativ och vårdad ut, möter många kunder och behöver göra ett seriöst intryck så är det en ganska bra idé att visa din profilbild. Tex lärare, butiksbiträde, säljare eller tjänster med hög krav på en korrekt framtoning – jurister och liknande yrkesgrupper.

En del företag efterfrågar specifikt ett foto i jobbannonsen och då är det självklart att inkludera bilden. Men om det inte efterfrågas några bilder och du personligen känner att det inte är nödvändigt i det här skedet av ansökningen så går det bra att utelämna foto.

I slutändan får du ta ett beslut som fungerar för dig och jobbet som du söker.

Hur fungerar det i andra länder?

I de flesta europeiska länder gör man som i Sverige, dvs inkluderar en bild. Men samtidigt går det alldeles utmärkt att utelämna bilden om det känns rätt.

Om du ska skriva ett engelskt cv för att söka jobb i USA eller England så ska du däremot inte inkludera ett foto eftersom arbetsgivare i de länderna lyder under starka antidiskrimineringslagar vilket gör att de ofta ignorerar cv:n med bilder. De vill inte riskera stämningar p.g.a. av möjlig diskriminering.

Däremot kan du självklart lämna en länk till din Linkedin som visar en bild och därigenom får arbetsgivare se din profilbild ändå, vilket även är vanligt i Sverige.

Tips för bra cv bild!

  • Titta rakt in i kameran
  • Använd en ren / vit bakgrund
  • Ansiktet bör vara ungefär 60% av bilden
  • Ha inte med andra personer i bilden
  • Säkerställ att bilden stämmer med hur du ser ut i verkligheten
  • Anpassa stilen på din bild med yrket som du söker.

Vilken typ av cv bild bör du undvika

Försök att undvika privata bilder, dvs när du befinner dig i situationer som andra kan uppfatta som starkt personliga, exempelvis festbilder, alkohol involverat, strandbilder eller bilder som visar för mycket hud eller andra typer av bilder av privat natur som fungerar bättre att visa för vänner än för en potentiell arbetsgivare.

Generellt sett bör du undvika bilder som du har lagt ut på Instagram och Facebook och andra sociala medier inklusive selfies (såvida de inte är yrkesmässiga) – tänk professionellt.