Så här skriver du ett CV – steg för steg

Att skriva cv är inte alltid enkelt och kan ibland kännas som en övermäktig uppgift, speciellt om du är ovan. Vi har därför satt ihop en enkel steg för steg guide med tips och råd som du kan följa när du själv ska skriva ett cv. Häng med och få en flygande start i ditt jobbsökande!

Glöm inte att starta ett konto - du kan ladda ner helt gratis cv mallar!

1. Börja med dina grundläggande kontaktuppgifter

Inkludera ditt namn, e-post, telefonnummer och adress. Om du har en Linkedin profil eller egen hemsida kan du lämna en länk så att rekryteraren lätt kan hitta dig.

Aspirantus.se

Andra sociala medier som Facebook och Instagram bör du endast inkludera om det är relevant för jobbet du söker.

Tänk på att:

  • Om du använder ett foto ska det ha ett professionellt utseende.
  • Undvika oseriösa e-postadresser som tex party123@mail.com
  • Inte uppge privat information som religion eller sexuell läggning.

2. Ge ditt cv en intresseväckande inledning

Vi rekommenderar att du använder en kort introduktion som fångar uppmärksamheten hos arbetsgivaren och den som läser.

Det finns lite olika sätt att göra detta på. Generellt brukar man använda sig av någon av nedanstående punkter som självklart kan blandas och mixas.

Försök att sätta dig in hos arbetsgivaren – vad skulle få den som rekryterar att bli nyfiken på dig istället för alla andra som söker samma jobb.

  • Karriärmål – vad vill du uppnå i din karriär
  • Sammanfattning av dig själv och dina kompetenser och arbetslivserfarenhet
  • Professionell profil
  • En sammanfattning av din meritförteckning

Vilken introduktion du bör välja, eller om du ska ha en introduktion över huvud taget beror självklart på det jobb du söker.

Ett cv ska vara kort och koncist, max 2 sidor långt.

3. Skriv om relevanta arbetserfarenheter och matcha dem med jobbannonsen

Den här delen är kärnan i din meritförteckning och din viktigaste möjlighet att visa arbetsgivaren att dina erfarenheter passar väl för det jobb du söker. Skriv i omvänd kronologisk ordning – senaste jobbet först.

Om du har haft många olika jobb och kortare anställningar behöver du inte räkna upp alla arbetslivserfarenheter. Inkludera bara erfarenheter som är relevanta. Hobby och intressen kan ibland vara värt att inkludera, men endast om det är relevant och tillför något.

Om du söker en tjänst som historielärare behöver du inte skriva om sommarjobbet på en restaurang för tio år sedan.

Enklaste metoden för att börja skriva om dina erfarenheter och övriga meriter är faktiskt att titta på jobbannonsen och förstå de nyckelord som rekryteraren använder när de beskriver önskade kompetenser, och sedan använda samma ord tillsammans med dina egna arbetserfarenheter.

Ett cv måste väcka intresse. Målet är att komma på en intervju

4. Fokusera ditt cv på dina prestationer

Utrymmet på ett cv är begränsat. Ser till så att du endast inkluderar relevant information. Ett bra sätt att fokusera din arbetslivserfarenhet är genom bullet points.

Huvudsakligen består en bra bullet point av tre delar. Vi rekommenderar att använda en välbeprövad formel:

”Du uppnådde [x] mätt genom [y] genom att göra [z]

Här är några förslag på hur det kan se ut när du använder formeln.

  • Optimerade företagets instagramkonto och ökade följarantalet med 300%, skapade 1200 sälj-leads som ökade försäljning med 4% med hjälp av kreativa inlägg
  • Ökade kundnöjdheten med 15% med hjälp av regelbundna uppföljningar via e-post.
  • Genomförde 2 projekt med 5 miljoner i budget. Sparade 5% av den projekterade budgeten och slutförde projekten innan tidsramen.

Om vi tittar närmre på formeln så kan vi bryta ner dess beståndsdelar så här:

Uppnådde [x] – Ökade kundnöjdheten

Mätt genom [y] 15%

Genom att göra [z] Regelbundna uppföljningar via e-post

När du använder xyz metoden lyfter du fram för den potentiella arbetsgivaren vad du har bidragit med i dina tidigare jobb och vad du kan bidra med i tjänsten du söker.

Anledningen till att siffror fungerar bra är för att det är lätt att förhålla sig till. Rekryteraren kan enkelt visualisera exakt vad det är du har uppnått, till skillnad mot generella och vaga beskrivningar som tex ”jobbade med kunder” – där det blir svårt att veta vad du faktiskt har bidragit med och vad du kan bidra med i ditt nya arbete. 

En del färdigheter är självklart svåra att sätta siffror på, men vi rekommenderar ändå att du på något sätt försöker visa konkret vad du har åstadkommit och hur du gjorde det. 

Ett cv ska snabbt visa vad du kan bidra med på en arbetsplats

5. Namnge dina senaste utbildningar

Man kan säga att utbildningen har större betydelse för studenter och nyutexaminerade eftersom de saknar relevanta arbetserfarenheter. Om dina arbetserfarenheter är tunna kan du inkludera mer detaljerad info om kurser, uppsatser och annan information som kan vara intressant för den som rekryterar.

Men för dig som har några års erfarenhet minskar utbildningens betydelse och det kan vara tillräckligt att endast fylla i grundinformationen som utbildningens namn, skola och årtal.

Fokusera på den högsta utbildningen du har och inkludera endast gymnasieutbildning om du inte har en högre examen.

Ett cv ska vara anpassat till jobbet du söker.

6. Vilka kompetenser och certifieringar har du

Om du har speciella färdigheter och kompetenser som är viktiga för tjänsten bör du lyfta fram dessa. Självklart ska du även ta med eventuella certifieringar eller diplom som du vill lyfta fram. Tänk igenom dina övriga meriter, kanske har du någonting som är relevant. När det gäller referenser kan du skriva lämnas vid intresse.

Starta ett cv

Ett cv ska visa relevant arbetslivserfarenhet, kompetenser och utbildningar.

7. Välj cv-mall med en passande layout för jobbet du söker

Det är inte absolut nödvändigt med en cv mall – men det är en stor fördel. Du får tydliga rubriker, bättre struktur och gör din ansökan attraktivare för betraktaren. Därför rekommenderar vi dig att alltid använda designade cv-mallar, antingen med bild eller utan. Vi människor uppskattar helt enkelt välgjord design.

Ett cv bör vara välstrukturerat.

8. Viktigt att korrekturläsa sitt cv och låt någon annan läsa innan man skickar.

När du känner dig färdig med ditt cv är det jätteviktig att du tar dig tid att läsa igenom allt du har skrivit. Du vill absolut inte att arbetsgivaren ska få ett slarvigt intryck av dig.

Låt det ligga till nästa dag och läs om det igen – ofta kan man hitta formuleringar och saker som går att förbättra när du har fått lite distans till din text.

Be en vän eller någon annan att läsa cv: t.

Rekryterare vanligtvis spenderar 15 sekunder på din ansökan innan de bestämmer sig för om du är intressant eller inte. 

Glöm inte att starta ett konto och använd vår AI som skriver helt anpassade brev för jobbet som du söker utan att du behöver anstränga dig.
⁠Starta ett konto!