Så här skriver du ett CV – följ våra steg

Aspirantus jobbportal

Ett välskrivet cv tillsammans med ett personligt brev är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas när du söker jobb. Med hjälp av ditt cv, eller curriculum vitae, visar du en potentiell arbetsgivare att du har de kvaliteter som de söker och att du har rätt erfarenheter och kunskaper för tjänsten.

Men att skriva cv är inte alltid enkelt och kan ibland kännas som en övermäktig uppgift. Vi har därför satt ihop en enkel steg för steg guide som du kan följa när du själv ska skriva cv och förhoppningsvis underlätta för dig och öka dina chanser att få tjänsten du söker.

Innehållsförteckning

1. Börja med dina grundläggande kontaktuppgifter

Inkludera ditt namn, e-post, telefonnummer och adress. Om du har en linkedin profil eller egen hemsida kan du lämna en länk så att rekryteraren lätt kan hitta dig.

Andra sociala medier som Facebook och instagram bör du endast inkludera om det är relevant för tjänsten du söker, annars kan du utelämna dem i din ansökan.

Tänk på att:

 • Om du använder ett foto ska det ha ett professionellt utseende.
 • Undvika oseriösa e-postadresser som tex [email protected]
 • Inte uppge privat information som religion eller sexuell läggning.
cv infographic

2. Ge ditt cv en intresseväckande inledning

Vi rekommenderar att du använder en kort introduktion på ditt cv som fångar uppmärksamheten hos arbetsgivaren och den som läser.

Det finns lite olika sätt att göra detta på. Generellt brukar man använda sig av någon av nedanstående punkter som självklart kan blandas och mixas.

Försök att sätta dig in hos arbetsgivaren – vad skulle få den som rekryterar att bli nyfiken på dig istället för alla andra som söker samma jobb.

 • Karriärmål – vad vill du uppnå i din karriär
 • Sammanfattning av dig själv och dina kompetenser och arbetslivserfarenhet
 • Professionell profil
 • En sammanfattning av din meritförteckning

Vilken introduktion du bör välja, eller om du ska ha en introduktion över huvud taget beror självklart på jobbet du söker. Använd ditt omdöme och din fantasi

Ett cv ska vara kort och koncist, max 2 sidor långt.

3. Skriv om relevanta arbetserfarenheter och matcha dem med jobbannonsen

Den här delen är kärnan i att skriva cv och din viktigaste möjlighet att visa en framtida arbetsgivare att dina erfarenheter passar väl för den tjänsten du söker. Eftersom du har begränsat utrymme på ditt cv är det viktigt att vara selektiv med vad du vill betona.

Om du har haft många olika jobb och kortare anställningar behöver du inte räkna upp allt du har gjort. Inkludera bara  arbetslivserfarenhet som är relevant för tjänsten du söker.

Om du söker en tjänst som historielärare behöver du inte skriva om sommarjobbet på en restaurang för tio år sedan.

Enklaste metoden för att börja skriva om dina erfarenheter och övriga meriter är faktiskt att titta på jobbannonsen och förstå de nyckelord som rekryteraren använder när de beskriver önskade kompetenser, och sedan använda samma ord tillsammans med dina egna arbetserfarenheter.

Ett cv måste väcka intresse. Målet är att komma på en intervju

2 människor tittar på ett cv

4. Fokusera ditt cv på dina prestationer och vad du har uppnått

Ett bra sätt att lista sin arbetslivserfarenhet på cv:t är att använda sig av bullet points.

Huvudsakligen består en bra bullet point av tre delar. Vi rekommenderar att använda en välbeprövad formel utvecklad av lazlo brock fd ansvarig för people operations hos google 

”Du uppnådde [x] mätt medelst [y] genom att göra [z]

Här är några exempel på hur det kan se ut när du använder formeln.

 • Optimerade företagets instagramkonto och ökade följarantalet med 300%, skapade 1200 sälj-leads som ökade försäljning med 4% med hjälp av kreativa inlägg
 • Ökade kundnöjdheten med 15% med hjälp av regelbundna uppföljningar via e-post.
 • Genomförde 2 projekt med 5 miljoner i budget. Sparade 5% av den projekterade budgeten och slutförde projekten innan tidsramen.

Om vi tittar närmre på formeln så kan vi bryta ner dess beståndsdelar så här:

Uppnådde [x] – Ökade kundnöjdheten

Mätt genom [y] 15%

Genom att göra [z] Regelbundna uppföljningar via e-post

När du använder xyz metoden visar cv:t snabbt för en potentiell arbetsgivare vad du har bidragit med i dina tidigare jobb och vad du kan bidra med i tjänsten du söker.

Anledningen till att siffror fungerar bra är för att det är lätt att förhålla sig till. Rekryteraren kan enkelt visualisera exakt vad det är du har uppnått, till skillnad mot generella och vaga beskrivningar som tex ”jobbade med kunder” – där det blir svårt att veta vad du faktiskt har bidragit med och vad du kan bidra med i ditt nya arbete. 

En del arbeten är självklart svåra att sätta siffror på, men vi rekommenderar ändå att du på något sätt försöker visa konkret vad du har åstadkommit och hur du gjorde det. 

Snabb återblick

 • Inled din bulletpoint med ett actionverb. Tex införde, ansvarade för, tränade, ökade
 • Du uppnådde vad?
 • Hur uppnådde du det?
 • Inkludera endast erfarenheter som är relevanta för tjänsten du söker
 • Titta i jobbannonsen för att få idéer om vad du ska inkludera
 • Försök hålla dina bullet points mellan 1-3 rader
 • Skriv i omvänd kronologisk ordning, ditt senaste jobb först

Ett cv ska snabbt visa vad du kan bidra med på en arbetsplats

Olika cv:n

5. Namnge dina senaste utbildningar

Man kan säga att utbildningen har större betydelse för studenter och nyutexaminerade eftersom de saknar relevanta arbetserfarenheter.

Hur detaljerad din sektion om utbildning ska vara beror till stor del på din egen arbetserfarenhet.

Om du saknar arbetserfarenheter kan du inkludera en mer detaljerad beskrivning av utbildningar, kurser, uppsatser och annan information som kan vara intressant för den som rekryterar.

Dessutom kan du överväga att sätta utbildningssektionen före arbetserfarenheter för att ge ditt cv mer tyngd.

Men för dig som har några års erfarenhet minskar utbildningssektionens betydelse och det kan vara tillräckligt att endast fylla i grundinformationen som utbildningens namn, skola och årtal.

Fokusera på den högsta utbildningen du har. Inkludera bara gymnasieskola om det är din högsta utbildning.

Ett cv ska vara anpassat till jobbet du söker.

6. Vilka kompetenser och certifieringar har du

Om du har speciella kompetenser som är viktiga för tjänsten som du söker bör du inkludera dessa. Självklart ska du även ta med eventuella certifieringar eller diplom som kan vara av intresse. Tänk igenom dina övriga meriter, kanske har du någonting som är relevant.

Ett cv ska visa relevant arbetslivserfarenhet, kompetenser och utbildningar.

7. Välj cv-mall med en passande layout för jobbet du söker

Det är inte absolut nödvändigt att använda en cv mall – men det fungerar så mycket bättre. Därför rekommenderar vi dig att alltid använda färdig-designade cv mallar, antingen med bild eller utan eftersom din ansökan blir attraktivare. Vi människor uppskattar helt enkelt välgjord design. Dessutom får du ett strukturerat cv med väl indelade sektioner som är enkla att hitta och som du lätt kan anpassa till det jobb du söker.

Ditt cv kommer att fånga mycket mer uppmärksamhet, vilket är viktigt eftersom en rekryterare vanligtvis spenderar 15 sekunder på ditt cv innan de bestämmer sig för om du är intressant eller inte. Aspirantus cv mallar laddar du enkelt ner som PDF. Även våra mallar för personligt brev är enkla att ladda ner.

cv vector

Ett cv bör vara välstrukturerat.

8. Viktigt att korrekturläsa sitt cv och låt någon annan läsa innan man skickar.

När du känner dig färdig med ditt cv är det jätteviktig att du tar dig tid att korrekturläsa allt du har skrivit. Du vill absolut inte ladda ner och skicka iväg ditt cv med felstavningar och slarvfel.

Låt det ligga till nästa dag och läs om det igen – ofta kan man hitta formuleringar och andra saker som går att förbättra när du har fått lite distans till din text.

Be en vän eller någon annan att läsa cv: t. Andra personer kan se saker som du har missat.

Testa gärna vår grymma cv byggare där du enkelt kan skapa snygga cv:n och välja mellan 20 olika cv mallar både för ditt cv och personliga brev. Det är gratis att starta ett konto. Vi tipsar även om vår artikel om att skriva cv på engelska. Samt 10 vanliga fel när man skriver cv.

Vi ger dig våra 8 bästa cv-tips för att du ska lyckas med ditt jobbsökande.

Dela artikeln

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email
Matz Bengtsson

Matz Bengtsson

Rekryterings och HR specialist Fil.Mag personalvetenskap och arbetsrätt.

Liknande artiklar