10 tips när du skriver cv på engelska

Det kan finnas flera olika anledningar till att behöva skriva ett cv på engelska. Självklart behövs det när du ska söka arbete inom Europa eller utomlands, men också när du söker arbete på ett internationellt företag med verksamhet i Sverige kan du behöva ett engelskt cv samt visa goda språkkunskaper. Hr avdelningen eller rekryteraren kanske sitter i ett annat land, eller så pratar inte den rekryterande chefen svenska. Ett engelsk cv kan också vara nödvändigt när det finns krav på väldigt goda engelskkunskaper i jobbet du söker och företagets koncernspråk är engelska.

Ofta står det i jobbannonsen att de vill att du skickar ditt cv på engelska, men även om annonsen är på engelska kan det vara bra att vara uppmärksam på om det är önskvärt att använda engelska i din ansökan.


Du kan översätta det mesta i ditt nuvarande cv men det är ett par saker som skiljer när det gäller formalia och vad du fokuserar på i ditt cv när det gäller en tjänst utomlands eller en tjänst inom Sverige.

Glöm inte ditt engelska personliga brev

Vi har även skrivit en guide för hur du skriver personligt brev på engelska, ett sk cover letter. Om du klickar på länken så får du mängder av nyttig information samt exempel och mallar för ditt cover letter.

Glöm inte att testa vår AI som kan skriva personliga brev helt anpassade efter jobbet som du söker. Starta ett konto idag och börja söka jobb!

10 värdefulla tips för ditt engelska cv

 1. Alla kontaktuppgifter tydligt uppmärkta
  Gör en översyn av dina kontaktuppgifter för att säkerställa att de är korrekta. Det kan tyckas vara en självklarhet men är ett vanligt problem som faktiskt kan göra att du missar chansen att bli kontaktad för en jobbintervju – har de fel kontaktuppgifter kan de inte få tag på dig.
 2. Utelämna viss personlig information och foto
  Om du söker arbete i USA eller i UK är det viktigt att utelämna foton och personlig information som ålder, kön, etnicitet, religion och sexuell läggning. Anledningen är de starka antidiskrimineringslagarna som gör att arbetsgivare absolut inte får efterfråga uppgifter av den här typen. Både i USA och UK är det därför norm att utelämna bild i sitt cv. Om du ska söka jobb i Sverige eller något annat land där foton är vanligt förekommande kan du självklart inkludera det i ditt cv.
 3. Fokusera på vad du har åstadkommit
  I vår skriva cv guide rekommenderar vi att du använder dig av XYZ modellen när du skriver om arbetslivserfarenheter. Vi förespråkar den här metoden även om du skriver på svenska men ha i åtanke att det inte har blivit standardiserat här ännu– men i ett land som USA är detta standard. Skriv inte bara om dina arbetsuppgifter utan fokusera på vad du har åstadkommit och vilken skillnad dina insatser har gjort på din nuvarande och tidigare arbetsplats. Här är ett exempel på hur du kan skriva om arbetslivserfarenhet på engelska:
  1. Developed and executed social media marketing strategies for 3 national projects on facebook, instagram and youtube.
  2. Increased customer satisfaction by 35% by developing new strategies for our customer service
  3. Greeted guests and seated them in a welcoming and friendly manner
 4. Använd actionverb och siffror
  För att spinna vidare lite från punkt tre – gör dig bekväm med att använda actionverb. Här är några exempel på engelska ord som är s.k. actionverb som på ett kraftfullt sätt beskriver vad du har gjort på dina tidigare arbetsplatser. Operated, planned, executed, headed, coordinated, built, created, designed, developed, founded, engineered, established, formed, incorporated, spearheaded, formulated, increased, decreased, reduced, yielded, amplified, boosted. Om du använder ord av den här typen tillsammans med siffror så kommer ditt cv att ge ett kraftfullt intryck.
 5. Översätt utbildningar och arbetstitlar korrekt
  Kom ihåg att översätta dina utbildningar och arbetstitlar korrekt. Om du har en examen från ett universitet eller högskola finns det ofta en korrekt översättning i ditt examensbevis. Annars kan du titta på din skolas hemsida för att hitta engelsk information där namnet på din utbildning finns med på engelska. Om du vill uppge högskolepoäng bör du använda dig av den europeiska standarden som är ESCT. När det gäller svenska arbetstitlar kanske det inte finns en exakt översättning. Men försök hitta en titel som motsvarar din egen så nära som möjligt.
 6. Inkludera arbetstillstånd
  Om du ska arbeta i ett annat land kan det vara bra att inkludera information om dina arbetstillstånd och medborgarskap så att den som vill anställa dig vet om du har tillstånd att arbeta i landet.
 7. Använd din arbetsgivares engelska namn
  Det kan vara svårt för någon som inte känner till det svenska samhället eller språket att veta vad för typ av företag det handlar om när det är svenska namn. Självklart kan det vara så att företaget inte har något engelskt namn. Då är förslaget att ge en bra engelsk beskrivning tillsammans med det svenska namnet.
 8. Ta gärna med volontärarbeten och andra frivilliga aktiviteter
  Utomlands brukar volontärarbete och andra oavlönade aktiviteter under din utbildningstid ses som en merit eftersom det visar att du kan engagera dig utan att behöva få betalt. Du kanske inte har några volontärmeriter men om du har några aktiviteter utanför dina normala åtaganden är det en fördel att inkludera dem.
 9. Använd samma ord som i jobbannonsen
  För att spara tid är det vanligt att använda ATS system eller applicant tracking system för att scanna igenom sökandes cv:n innan en mänsklig rekryterare tar över och läser. Mjukvaran är programmerad att söka efter relevanta fraser eller ord i ditt cv. Om du saknar liknande ord som finns i jobbannonsen kan du riskera att bli bortsorterad redan i inledningsskedet. Se till att läsa jobbannonsen och identifiera nyckelfraser som du kan använda i ditt eget cv för att klara dig igenom datasystems scanning.
 10. Kontrollera storleken på ditt cv
  Om du planerar att söka arbete i USA och vill skicka ditt cv som en PDF bilaga, kom då ihåg att inte använda A4 storlek eftersom 8 ½ x 11 inch är standard där. Om du skickar i ett A4 format kan det se konstigt ut ifall de printar ut ditt cv.

Med hjälp av vår cv byggare kan du enkelt skriva ditt cv och personliga brev på engelska. Om du vill ha en engelsk cv-mall kan du alltså använda alla våra mallar. Allt du behöver göra är att ändra namn på dina rubriker och din text till engelska. Läs gärna vår artikel om 10 vanliga fel man ofta gör när man skriver cv.