Språkkunskaper i ditt cv – Tips och exempel

Vi lever i en global värld där människor med olika bakgrunder och språkkunskaper möts i vardagen. Goda kunskaper i tal och skrift inom ett främmande språk som engelska eller annat språk kan därför vara en stark merit när du söker jobb. I den här artikeln diskuterar vi hur du bäst skriver om språkkunskaper och vi ger vi dig olika exempel på hur du kan lista språkkunskaper i ett cv.

5 exempel när du kan inkludera språkkunskaper i ditt cv

Om du är osäker på om du bör inkludera språkkunskaper kan du helt enkelt följa våra enkla riktlinjer nedan:

  1. Jobbannonsen efterfrågar språkkunskaper
  2. Språkkunskaper behövs i jobbet
  3. Om ditt arbete innebär att du kommer att arbeta med kunder med olika bakgrund
  4. du arbetar för en arbetsgivare med annat koncernspråk än svenska.
  5. Du tror att arbetsrollen kan utökas i framtiden och språk kan vara en viktig del i en expansion.

VIsste du att vår AI kan skriva ett personligt brev åt dig helt baserat på jobbet du söker. Skapa ett konto idag och testa tjänsten!

5 exempel på generella språknivåer

För att ge en snabb och enkel översikt över dina lingvistiska kunskaper kan det vara bra att använda en enkel beskrivning som följer en vanlig skala. Undantaget är om du söker en tjänst där du behöver precisera i enlighet med internationella skalor som du kan läsa om nedan. Men för de flesta tjänster räcker den här skalan.

  1. Grundläggande kunskaper – Du kan uttala och läsa vanliga fraser
  2. Medium kunskaper – Du kan föra lättare diskussioner med vissa hjälpmedel
  3. Skickliga kunskaper – Du kan förstå och göra dig förstådd i vardagliga sammanhang
  4. Flytande kunskaper – Du kan obehindrat förstå och göra dig förstådd i professionella sammanhang samt diskutera avancerade ämnen
  5. Modersmål – Ditt modersmål

Det kan kännas ovant att avgöra sin egen kunskapsnivå, men ofta känner du din egen nivå och kan själv avgöra dina egna kunskaper. Om du skulle vara osäker kan du självklart göra ett test och få ett svar svart på vitt. Men vi rekommenderar att du utgår ifrån det som känns korrekt.

Här ger vi exempel och mängder av nyttiga tips för hur du skriver personligt brev på engelska.

Internationella standarder för att bedöma språkkunskaper.

För vissa tjänster kan du behöver specificera dina kunskaper genom internationella bedömningskriterier. Tex tolk, lärare eller ett internationellt inriktat jobb. Då räcker det inte att skriva modersmål eller flytande kunskaper – utan du behöver använda en officiell skala. Här är några internationella skalor för att bedöma språk som du kan använda om du befinner dig i den situationen.

För dig som tänker söka arbete inom Europa och behöver skriva ett europass-cv kan läsa vår artikel där vi går igenom allt du behöver veta om euro cv klicka här!

CEFR

Det här är den europeiska versionen som utgår ifrån europarådets standardisering. Man använder sig av sex referensnivåer av språkfärdighet. Varje nivå har olika kriterier du behöver uppfylla.

A1 – användare på nybörjarnivå eller basnivå. Kan förstå och använda vardagliga uttryck och ganska grundläggande tal och skrift för att klara sin vardag.

A2 – Kan kommunicera i enkla sammanhang där man utbyter grundläggande information.

B1 – Kan prata i vardagliga situationer på tex en resa och ta till sig muntlig information. Kan också beskriva egna upplevelser och diskutera åsikter och känslor.

B2 – Förstår innehållet i mer komplexa skrifter tex inom undervisning eller arbetsområde. Kan föra samtal med infödda utan att förlora information.

C1 – Kan läsa och förstå mer komplexa skrifter och förstå undertoner och underförstådda betydelser. Kan föra flytande diskussioner utan att tappa fart eller behöva leta efter ord.

C2 – Kan uttrycka sig mer nyanserat och djupare utan ansträngning. Kan förstå och delta i komplexa diskussioner utan svårigheter. Kan sammanställa information ifrån en rad olika källor och redogöra i en sammanhängande presentation

Källa

ILR

ILR är en amerikansk skala för att bedöma språkkunskaper med 5 huvudsakliga nivåer.

1 – Grundläggande kunskap

2 – Begränsad arbetskunskap

3 – Professionell arbetskunskap

4 – Full professionell arbetskunskap

5 – Modersmål

Källa

ACTFL

En amerikansk organisation som arbetar med språkutlärning. 5 huvudsakliga nivåer för bedömning.

1 – novice

2 – intermediate

3 – advanced

4 – superior

5 – distinguished

Källa

Hur listar du språkkunskaper i ditt cv?

Placeringen beror på vilken layout du använder på ditt cv. Börja med ditt modersmål och lägg till andra språk som du behärskar. Självklart bör du anpassa språksektionen beroende på tjänsten. Vår cv byggare har en dedikerad sektion där du enkelt kan fylla i språk samt nivå och du kan även ändra rubriker och justera så att ditt cv blir som du vill ha det.