14 vanliga frågor på en anställningsintervju du måste kunna svara på

människor i kö till anställningsintervju
Vi hjälper dig att glänsa på jobbintervjun. Tveka aldrig på en intervjufråga igen!

Vi vet att det kan kännas nervöst inför din anställningsintervju. Du oroar dig för om du kommer att få jobbiga frågor och hur du kommer att prestera på intervjun. Hade det inte varit fantastiskt om du visste exakt vilka frågor som skulle komma. 

Vi kan tyvärr inte ge dig några exakta svar när det gäller just din jobbintervju eftersom alla jobb är annorlunda, men vi har sammanställt en lista med 14 vanliga frågor som ofta dyker upp på anställningsintervjuer. 

Med den här listan kan vi förhoppningsvis ge dig en förståelse för varför rekryterare ställer den här typen av frågor vilket ger dig en chans att kunna leverera genomtänkta och relevanta svar. 

Det handlar absolut inte om att ha inövade svar på alla frågor du får, utan att du ska känna dig bekväm med frågeställningarna och därigenom kunna visa din fulla potential och att du är rätt person för jobbet.

1. Kan du berätta lite om dig själv

Den kanske vanligaste frågan som nästan alltid ställs i inledningsskedet för att sätta igång anställningsintervjun. Visst låter det simpelt – bara att berätta lite om sig själv – men trots det misslyckas många med att ge ett bra svar. Det är inte konstigt att många får problem med att ge ett bra svar här eftersom den här typen av frågor är ambiguösa i sin natur och det är svårt att veta vad den som ställer frågorna egentligen vill veta.

Två vanliga misstag är att berätta alldeles för mycket om sitt privata liv som inte är relevant för jobbet, eller att börja upprepa fakta som står i cv: t. Den som rekryterar har dina dokument och vet vad du har gjort. Vi uppmanar dig att istället se den här frågan som en chans att ge en pitch till varför du är en stark kandidat till jobbet. En bra metod att använda är nutid – dåtid – framtid metoden. Den innebär i korthet att du inleder med en kort redogörelse om ditt nuvarande jobb. Sedan går du över till att diskutera vad du gjorde innan ditt nuvarande jobb och vad du lärde dig där och vilka kompetenser som du tog med dig till jobbet du har nu. För att slutligen gå över till framtid och varför du skulle passa för jobbet du intervjuar för – vilka kompetenser tar du med dig från ditt nuvarande och dina föregående jobb som kan vara till nytta för företaget du söker hos.

”Just nu jag jobbar jag inom kundtjänsten på företaget A, där mina huvuduppgifter är att hantera och lösa inkommande kundärenden. Innan dess arbetade jag med telefonförsäljning på företag B där jag verkligen lärde mig att hantera kundsamtal. Trots att jag verkligen uppskattat alla arbetsuppgifter jag har haft tidigare så känner jag att det skulle vara naturlig utveckling för mig att kunna fokusera mycket djupare på en specifik kund istället, och det är därför tjänsten hos er känns så intressant för mig”. Det är inte fel att vara lite mer avslappnad och berätta lite historier och anekdoter för att väva in din nutid – dåtid – framtid. Men se till att ha fokuset på de kunskaper och kompetenser som är relevanta för den tjänst som du söker.

2. Varför vill du arbeta här?

Syftet med den här frågan är ganska simpel. Det handlar helt enkelt om att utröna om du har tagit dig tid att lära dig någonting om företaget och för att förstå varför du anser dig passa bra för jobbet. Är du bara ute efter ett nytt jobb i allmänhet och är beredd att ta vilket jobb som helst? Eller har du siktet inställt på den här specifika tjänsten. Du vill inte framstå som att du tar vilket jobb som helst. 

Se till att vara väl påläst om företaget. Gör research på deras hemsida, hur kommunicerar de på sina sociala medier? Var ordentligt påläst på jobbeskrivningen så att du kan koppla dina egna kompetenser med kraven som jobbet ställer. Koppla ihop företagets värderingar med dina egna och ge en beskrivning hur väl de skulle fungera tillsammans. 

Genom att identifiera dina karriärmål och grundvärderingar blir det lättare att hitta likheter hos företaget som du sedan kan prata om på jobbintervjun och därigenom visa den som rekryterar att du är rätt person för jobbet.

3. Varför lämnar du ditt nuvarande jobb?

Det finns många anledningar till att vilja byta arbete. Håll dina svar positiva och dra inte upp negativa aspekter av ditt nuvarande jobb. Ge den som intervjuar intrycket av att du lämnar frivilligt och av rätt anledningar, dvs att du är ivrig att få nya utmaningar och arbetsuppgifter som passar dig bättre än de du har för närvarande. 

Om du har blivit uppsagd är det ingenting du behöver dölja eller hymla om. Det räcker att säga som det är ”Jag fick tyvärr sluta pga. arbetsbrist”.

4. Vilka är dina styrkor

Här får du möjligheten att prata om dina hårda och mjuka kompetenser . Komplettera dina styrkor med exempel från ditt arbetsliv – olika situationer som dina styrkor har hjälpt dig och kommit företaget till nytta. Sedan kopplar du det till företaget du är på intervju hos genom att ge en bild av hur de kan dra nytta av dina styrkor. Om det är möjligt är det alltid en fördel om du kan kvantifiera. Ett förslag är att använda dig av xyz metoden som du använder i ditt cv men att du tar möjligheten att berätta mer utfyllande än vad du får plats med i ditt cv. ”Vad är du duktig på[x] – vad har du åstadkommit[y] genom att göra vad[z].

5. Vilka är dina svagheter?

Det finns egentligen två huvudanledningar till att fråga om dina svagheter. Alla människor har svagheter och det första syftet till frågan handlar just om att utvärdera din självinsikt. Mogna människor som har god självinsikt känner också till sina egna svagheter. Men samtidigt vill du undvika att gå för långt när du beskriver dina svagheter. Om jobbet du söker kräver att du är stresstålig är det självklart ingen bra idé att säga att du har väldigt svårt att hantera stressiga situationer. 

För det andra syftet är just att hitta röda flaggor hos den som söker. Vårt råd till dig är att anpassa dina svar så att de är korrekta och insiktsfulla men att de inte påverkar dina chanser till jobbet negativt. Du kan säga ”Jag kan känna mig osäker när jag ska prata inför många människor eftersom jag inte har haft några yrkesroller där det har ingått. Men jag har börjat öva på på det den senaste tiden och har gjort framsteg som jag är nöjd med”. 

Gör nu inte misstaget att säga att du inte har några svagheter, eller att ge svar i stil med att du har svårt att säga nej, är alldeles för driven, du är en perfektionist, är en arbetsnarkoman som arbetar för mycket eller liknande svar. Egenskaper som du tror är attraktiva i en arbetsgivares ögon och som du vill få att låta negativa fast du egentligen inte tycker det. Det ger bara intrycket av att vara falsk eller att du inte har någon självinsikt.

två personer genomför en jobbintervju

Med vår cv byggare kan du byta mellan 20 olika mallar med ett enkelt knapptryck. Alla mallar och funktioner är helt gratis

6. Beskriv dig själv

En liknande fråga som ”berätta om dig själv” där frågeställningen kan upplevas som ambiguös och svår att svara på. En vanlig anledningen till att intervjuaren ber dig beskriva dig själv är att de letar efter mer information för att kunna bedöma om dina kvalitéer och kompetenser passar för just den tjänsten du söker. 

Nyckeln här är att svara på ett sätt som visar varför dina kompetenser och erfarenheter gör dig till den mest lämpliga personen för jobbet. Beroende på vilka krav och önskemål företaget har kan du exempelvis prata om din passion för arbetsuppgifterna, hur ambitiös och driven du är, dina sociala kompetenser, hur resultatorienterad du är etc etc. Försök koppla beskrivningen av dina egenskaper med kraven för jobbet.

”Jag har en stor passion för mitt arbete som mattelärare, och eftersom jag älskar när det går bra för mina elever så drivs jag av att alltid göra mitt bästa. I mitt senaste jobb på Göteborgs gymnasieskola gjorde detta att jag lärde mig programmering vid sidan om mitt vanliga jobb för att lättare kunna visa mina elever att matte är en nödvändig komponent i alla mobilappar och datorprogram. Mina elevers resultat steg varje år efter detta”

7. Hur hanterar du stressiga situationer?

Här vill det rekryterande företaget utröna om du kan hantera svåra och stressiga situationer med en produktiv och positiv anda. Ett bra sätt att svara på den här frågan är att berätta ett exempel på en stressig situation som du klarade galant. Vad var kontexten? Hur närmade du dig situationen? Hur agerade du och hur löste du situationen? Om du har metoder du brukar använda dig av som tex att-göra lista kan du berätta om dem.  

8. Hur skulle din chef och medarbetare beskriva dig?

Innan du svara här så bör du komma ihåg att rekryteraren sannolikt kommer att ringa din chef och tidigare kollegor om du blir aktuell för tjänsten. Med det sagt är ett förslag att fokusera på andra positiva aspekter av dig själv som du inte har haft en chans att diskutera ännu.

9. Vad har du för löneanspråk?

När företaget frågar dig om dina löneanspråk vill de se om dina löneanspråk befinner sig inom ramen för deras lönebudget. De vill undvika att dra en kandidat igenom hela anställningsprocessen för att i slutskedet upptäcka att det inte finns utrymme i lönebudgeten för kandidatens löneanspråk. Därför kan det vara motiverat att identifiera dessa kandidater i början. 

Betyder det här att du ska ha låga anspråk på lönen? Nej absolut inte, men du bör ha en klar uppfattning om spannet på löner hos företaget, eller i alla fall inom samma bransch. Så en stark rekommendation är att undersöka vad lönespannet är för liknande tjänster med samma erfarenheter, ålder och kompetenser som dig innan du går på intervjun. 

Sedan kan du lägga dig i toppen av det spannet – samtidigt som du klargör att det finns utrymme att förhandla – så att det inte låter som att du är helt rigid i dina krav. Då visar du rekryteraren att dina kompetenser är värdefulla – men att du gärna vill ha jobbet och är villig att förhandla om det skulle bli aktuellt.

10. Berätta om en svår situation på jobbet och hur du löste den?

Det finns olika varianter av den här frågan men huvudsyftet är densamma – att utvärdera din förmåga att tänka logiskt och lösa problem i pressade situationer. 

Svara genom att välja en situation som inte orsakades av dig. Förklara hur du närmade dig situationen, hur du valde att agera, och hur du lyckades lösa situationen. ”En av våra viktigaste kunder ringde och hotade med att avsluta samarbetet då de inte ansåg vi hade levt upp till deras krav på personlig service. Våran chef var bortrest och kunde inte nås per telefon så det blev mitt ansvar att lösa situationen. Jag satte mig ner och hade en timmes långt samtal med kunden där vi gick igenom deras marknadsföringsplan steg för steg samt gjorde en hel del brainstorming tillsammans. Kunden var så nöjd efter detta att de gick med på att förlänga kontraktet ytterligare sex månader”.

11. Berätta om något du är stolt över

Du svarar på den här frågan på ett liknande sätt som flera andra frågor. Var inte blyg utan berätta om en situation eller händelse där ditt agerande gjorde en positiv skillnad. Vad gjorde du, och vad blev slutresultatet av det?

12. Varför ska vi anställa dig?

Om du får den här frågan på anställningsintervjun kan du vara lite extra tacksam eftersom den ger dig ytterligare en chans att prata om dina styrkor. Prata om de egenskaper och positiva aspekter av dig själv som är relevanta för jobbet du söker. 

Fokusera på vad du kan tillföra till din nya arbetsplats och varför du passar på arbetsplatsen – undvik svar som är fokuserade på dig och dina personliga mål. Jag har alltid velat arbeta här – jag tycker det skulle vara så roligt att jobba här – jag älskar den här branschen osv. En arbetsgivares uppgift är inte att uppfylla dina drömmar.

13. Vad är dina framtidsmål - vad gör du om fem år?

Här vill den som rekryterar veta om dina karriärmål och förväntningar stämmer överens med vad företaget kan erbjuda. De vill veta hur länge du tänker stanna på tjänsten och hur länge du planerar att stanna i företag. Försök att undvika svar som visar att du inte har ambitioner. Men försök även att undvika svar som visar att jobbet du söker inte är tillräckligt. 

Hitta en bra balans mellan din ambition och möjligheterna som finns på tjänsten och företaget. Om du söker anställning som rekryterare och svarar att ditt framtidsmål är att bli HR chef – samtidigt som det inte existerar en sådan tjänst på företaget – då ger du intrycket av att du förr eller senare kommer att lämna företaget eftersom det inte finns möjligheter att uppfylla dina karriärambitioner. 

14. Har du några frågor till oss?

Den här frågan ger dig en möjlighet att visa att du verkligen har gjort en detaljerad research om företaget och att du söker jobbet för att du genuint gillade vad du såg och du sökte anställningsintervjun för att undersöka om ni var rätt för varandra.

Exempel på frågor att ställa:

Vad har ni för förväntningar på mig de första 6 månaderna?

Hur skulle mina dagliga rutiner se ut?

Jag såg på er hemsida att ni planerar [….] kan du berätta lite mer om det och hur kommer det att påverka arbetet som ert team gör idag?

Vilken typ av människor lyckas bra på det här företaget /  vad är det viktigaste för att lyckas här?

Hur skulle du beskriva kulturen här?

Bra sätt att avsluta din anställningsintervju

”Jag känner att jag är rätt person för det här jobbet men är det någonting jag har sagt eller inte har sagt som får dig att inte hålla med om det”.

”Är det någonting i mitt cv eller min bakgrund eller annat som kan upplevas som en nackdel – finns det någonting i mina tidigare svar som fortfarande är oklart”.

Genom att avsluta anställningsintervjun så här får du möjligheten att adressera eventuella tvivel som rekryteraren har om dig.

Använd våran gratis cv byggare

Som arbetssökande har du gratis tillgång till vårt cv verktyg där du skapar cv:n och personliga brev. Välj mellan 20 professionella cv mallar för hitta den perfekta layouten oavsett vilket jobb du söker.  

Dela artikeln

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email
Matz Bengtsson

Matz Bengtsson

Rekryterings och HR specialist Fil.Mag personalvetenskap och arbetsrätt.

Liknande artiklar