Personligt brev som bilaga eller som huvudinnehåll?

Den ständiga frågan. Men först låt oss göra en liten tillbakablick. Förhoppningsvis har du läst våra guider kring hur du skriver ett cv och hur du skriver ett personligt brev. 

Då är du medveten om betydelsen av att alla moment i din ansökningsprocess blir korrekta. Du vet också att varje cv och personligt brev du skickar måste vara anpassat till det specifika jobbet du söker. Det räcker inte att bara lista erfarenheter, utan du måste hela tiden jobba med att visa det rekryterande företaget hur de kan dra nytta av dina kompetenser

Ett litet stavfel kan minska dina chanser att bli kallad till intervju, inte för att rekryteraren inte förstår att du kan stava, men för att det sänder en signal om att du inte har lagt ner tillräckligt med tid och energi på din ansökan. Listan kan göras lång.

Glöm inte att starta ett konto och ladda ner gratis mallar för ditt personliga brev.
⁠Starta konto!

Svaret finns inom räckhåll

I den här artikeln går vi lite djupare på ytterligare ett delmoment i din ansökningsprocess som också spelar roll för det första intrycket du ger, själva mailet du använder för att skicka din ansökan. Här är frågorna vi kommer att besvara:

 • Ska jag skicka mitt personliga brev som en bilaga eller ska själva mailet vara mitt personliga brev?
 • Hur skriver jag mitt mail?

Vad ska jag välja?

Så hur ligger det egentligen till, ska jag mitt personliga brev vara en bilaga eller ska jag använda mitt mejl som ett personligt brev?

Det korta svaret är välj antingen det ena eller det andra – men undvik att göra båda sakerna. Om du frågar ett antal rekryterare om vad de föredrar kommer du förmodligen få lika många svar som det finns rekryterare. Vissa rekryterare föredrar helt enkelt ett vanligt personligt brev och andra föredrar att du hoppar över ditt brev och använder ditt mejl att skriva i istället. Men den goda nyheten är att det inte kommer att vara ditt mejl som avgör om du får jobbet eller inte.

Det finns ingen outtalad regel som dikterar hur du ska gå tillväga. Men skicka inte båda två eftersom det blir överflödigt. Finns ingen anledning att upprepa sig själv.

Att skriva sitt innehåll i mejlet

Fördelarna med att skriva sitt innehåll i mailet istället för i ett separat brev är att du snabbt kan ge ett starkt och minnesvärt intryck när rekryteraren öppnar sitt email. Här har du möjligheten att använda intresseväckande inledningsfraser för att sedan utveckla hur du kan bidra till din nya arbetsplats på samma sätt som när du skriver ett personligt brev.

Bifoga ett separat brev

Om du väljer att skicka med ett separat brev bör du istället vara mer kortfattad. Det finns ingen anledning att upprepa vad du redan har skrivit i ditt personliga brev. Samma sak om du skickar din ansökan i företagets egna ansökningssystem.

Oavsett vilket alternativ du väljer kan du försöka att använda en intresseväckande rubrik i ditt mail som fångar rekryterarens intresse och skapar en vilja att läsa vidare:

 • Framgångsrik konsultchef söker tjänsten som marknadsansvarig referens 541
 • Prisvinnande affärsutvecklare söker jobbet som teaterchef referens 88988
 • Noggrann och social undersköterska vill bidra till er verksamhet referens1254555

Mejlets struktur

 • Hej [rekryterarens namn]
 • Vem är du och varför kontaktar du rekryteraren
 • Kort om vad du kan tillföra företaget
 • Avsluta med en avslutningshälsning inklusive dina kontaktuppgifter – mail och telefon
 • Bifoga ditt personliga brev och ditt cv

Om du bestämmer dig för att använda ditt mejl istället för ett personligt brev

 • Hej [rekryterarens namn]
 • Innehållet i ditt brev (här kan du läsa vår guide kring personliga brev)
 • Avsluta med en avslutningshälsning inklusive dina kontaktuppgifter – mail och telefon
 • Bifoga ditt cv

I Sverige är vi ganska informella och rådet är att hålla ditt mail ganska informellt men ändå korrekt. Skippa högtravande språk som inte används i vardagliga situationer. 

Lycka till med ditt jobbsökande! Och kom ihåg att du får både gratis mallar och hjälp av vår AI att skriva personliga brev när du startar ett konto.
⁠Starta konto!