Cv undersköterska – 5 tips – mallar- exempel

Är du på väg att söka jobb som undersköterska och behöver inspiration och tips för ditt eget cv? I den här artikeln kommer vi att skriva ett cv exempel för undersköterska. Vi kommer att visa passande mallar för undersköterska och vi kommer att ge dig 5 bra tips som förhoppningsvis kommer vara till hjälp när du söker jobb inom yrket.

Bra Cv mall för undersköterska

Eftersom en undersköterska ofta arbetar med patienter eller brukare, blir vårt första val en cv mall som innehar ett foto. Personliga egenskaper är viktiga för yrken som arbetar med människor. Därför är det positivt att visa sin personlighet inför en arbetsgivare och man kan med fördel välja cv med lite mer färg och design. Vi på Aspirantus vill ha ett cv som tydligt visar både våra tidigare erfarenheter, men även eventuella utbildningar som vi har och vår personlighet. 

I det här exemplet har vi valt ut 3 mallar som vi tycker uppfyller alla våra kriterier och passar in för yrket som undersköterska. Du kan självklart välja något annat som du känner är mer passande för dig och din personlighet. I slutändan väljer du alltid själv. 

Vill du spara tid och få ett snyggt cv för undersköterska på bara några minuter. Testa vårt cv online verktyg där du kan välja mellan 20 olika cv mallar och 20 personligt brev mallar.

Starta eget cv!

Hitta cv för andra yrken

Personligt brev

Om du söker jobb inom yrket kommer du förmodligen att behöva skriva ett personligt brev för undersköterska. Vi har skrivit en bra guide där vi går igenom exempel och visar passande mallar så att du kan få en komplett ansökan.

Visste du att vår AI kan skriva ett personligt brev helt anpassat efter jobbet som du söker. Starta ett konto idag och testa tjänsten!

Jobbet som undersköterska

En undersköterska kan ofta arbeta inom en stor mängd områden med en varierande flora av dagliga uppgifter. Vanliga arbetsområden är inom äldrevården, sjukvården och hemtjänsten, men finns även en rad andra områden där undersköterskor är verksamma. Här är ett utdrag av vanlig uppgifter för en undersköterska

 • I samråd med patient och närstående stödja och vägleda en inkluderande vård
 • Stötta vid hygieniska aktiviteter
 • Observera och identifiera fysiska risker
 • Assistera vid måltider och intag av föda
 • Ombesörja goda rutiner för att minimera smittorisker
 • Göra olika riskbedömningar
 • Utföra stomivård och sårvård
 • Utföra olika sorters provtagningar

5 tips när du skriver cv för undersköterska

 1. Visa tydligt att du är utbildad undersköterska. Utbildning är en stor merit eftersom undersköterska inte är ett legitimerat yrke – arbetsgivare föredrar den som har utbildning. Om du inte är utbildad behöver du självklart inte understryka din utbildning såvida den inte är relevant
 2. Visa din personlighet. Undersköterska är ett omvårdnadsyrke och därför är din relation till dina brukare viktig. Ha det i åtanke när du skriver ditt cv och personliga brev.
 3. Lyft fram datorkunskaper. Dokumentering brukar vara en viktig del av arbetsuppgifterna. Om du är duktig på datorer rekommenderar vi att du inkluderar det i ditt cv.
 4. Lyft fram språkkunskaper. Många människor i Sverige har ett annat moderspråk än svenska. Språkkunskaper är därför en bra merit att nämna.
 5. Inkludera körkort. Om du har körkort är det bra att ta med det i ditt cv eftersom många tjänster innebär att du behöver träffa brukare i deras hem vilket kan innebära bilkörning.

Cv exempel för undersköterska

Agneta Andersson

Sköterskevägen 39, 125 26 Skaraborg

Målsättning / inledning

Utbildad undersköterska som brinner för att ge god service och leverera livskvalitet till mina brukare. Tidigare chefer har beskrivit mig som ödmjuk och ansvarsfull. Söker en stimulerande arbetsledande roll inom äldreboende.

Utbildning

Söderhamns yrkesskola

Undersköterskeutbildning 2019-2020 1350p

Arbetserfarenhet

Nattsköterska Attendias Äldreboende 2020-pågående

 • Ansvarig för att tillgodose våra brukares dagliga behov
 • Gav socialt stöd, jobbade med aktivering, assisterade med hygien, gav mediciner eller andra delegerade arbetsuppgifter av sjuksköterska.
 • Assisterade brukarnas dagaliga hygien
 • Övervakade sjukdomstillstånd och fysiska aktiviteter
 • Ansvarig för dokumentering på hela avdelningen, skapade dagliga rutiner och informerade övrig personal om arbetssätt.

Övriga kompetenser och erfarenheter

Talar flytande spanska

Vilken utbildning krävs för att bli undersköterska

De flesta kommuner har utbildningar som riktar sig till dig som vill bli undersköterska. Det finns gymnasieutbildningar, Komvux och yrkesutbildningar. 

Det finns för nuvarande inget formellt krav på utbildning för att arbeta som undersköterska eftersom yrket inte är ett s.k. legitimationsyrke. Just nu krävs det alltså ingen yrkeslegitimation för att utöva arbetet men det är något som kan förändras i framtiden. 

Det är rekommenderat att du genomgår minst en gymnasieutbildning inom vård och omsorg på 1400 gymnasiepoäng för att öka din anställningsbarhet och chans att få ett jobb.

Framtidsutsikter för yrket

Undersköterska är idag är Sveriges vanligaste yrke och enligt arbetsförmedlingens yrkesprognos ser framtiden fortsatt ljus ut för dig som vill arbeta inom yrket. De räknar med en stor brist på vård och omsorgspersonal inom den offentliga sektorn.

Källor:

Arbetsförmedlingens yrkesprognos

Krav på undersköterskor

Statistiska centralbyrån

Regeringens proposition om yrkeslegitimation