Cv för student – exempel – mallar – tips

Är du en student som studerar vid ett universitet eller en högskola? Är du på väg att söka jobb? Då behöver du självklart skriva ett cv och vi har därför skapat den här utmärkta guiden för dig. Vi kommer att ge dig värdefulla tips när du skriver cv som student för att maximera dina chanser att få jobbet du söker. Vi kommer även ge dig exempel hur du kan skriva om utbildning, arbetslivserfarenhet och andra färdigheter och kompetenser.

För att få ett enhetligt cv som passar väl med ditt personliga brev ger vi även förslag på cv mallar som passar för studenter.

Bästa Cv mall för studenter

En cv mall för student följer samma regler som en cv mall för ungdomar (läs mer om ungdoms-mallar här). Med tanke på tidigare tips om att fokusera på utbildningar samt olika typer av erfarenheter så väljer vi följande mallar för att maximera nyttan av layouten. Vi väljer gärna lite mer färgglada och moderna mallar och vi föredrar layout där vi kan skriva lite mer utförligt om personliga egenskaper.

Vill du får gratis cv mallar som passar för studenter? Starta ett konto idag så kan du ladda ner våra word-mallar helt utan kostnad.

Starta eget cv!

Personligt brev för student

Företag efterfrågar nästan alltid ett personligt brev tillsammans med ditt cv när du söker jobb. Om du letar efter exempel på personliga brev och andra nyttiga tips kan du läsa mer i vår artikel.

Hitta cv för andra yrken

Först några snabba tips när du skriver cv för student

 • Fånga läsarens uppmärksamhet med ett bra cv mål och sammanfattning
 • Alla typer av erfarenheter är bra att använda om du saknar arbetslivserfarenhet
 • Lägg extra tid på att skriva om din utbildningar.
 • Lägg stor vikt vid dina personliga egenskaper.
 • Använd en lämplig cv mall och komplettera med ett bra personligt brev

Exempel på mål och profil i student cv

Ett mål kommer ofta högst upp på ett cv och är det första som en rekryterare ser. Därför får det gärna vara skrivet på ett sätt som fångar uppmärksamhet och får dig att stå ut lite bland alla andra som söker jobb.

 • Teknikälskande ingenjörsstudent med stora ambitioner och nyvunna erfarenheter inom java, jquery och wordpress söker extrajobbet som teknisk support. Har lätt för att förstå ny teknik och beskrivs av andra som pedagogisk med ”can do attityd”.

Profil – mål och sammanfattning i ett cv brukar ofta vara samma sak.

Läs mer om målsättning i ett cv i den här artikeln

Exempel på arbetslivserfarenhet för student cv

Om du saknar relevanta arbetslivserfarenheter bör du använda extrajobb – fritidsintressen eller andra erfarenheter för att demonstrera egenskaper och kunskaper som kan vara relevant för en arbetsgivare.

 • Webmaster för studentkårens hemsida. Sköter uppdateringar och utvecklar nya funktioner samt skriver informativa artiklar för våra besökare. Den här tjänsten har lärt mig att ansvara för kommunikationen utåt gentemot allmänheten. Har också fått möjlighet att koda nya funktioner och testat dem i skarp miljö.
 • Semestervikarie på Mcdonalds restaurang. Ansvarade för kassan och 2 matstationer. Den här tjänsten lärde mig att samarbeta effektiv i mindre arbetslag. Har också ökat min kompetens inom kassahantering och kundbemötande.

Läs mer om arbetslivserfarenhet i ett cv här

Exempel på utbildning

Du har förmodligen inte hunnit skaffa några varaktiga arbetslivserfarenheter vilket innebär att utbildning bör få ett större utrymme i ditt cv. Försök visa hur din utbildning är relevant för det jobb du söker.

Lägg gärna till mer detaljer om vad du har studerat och försök visa hur det kan vara till nytta för företaget. Koppla din utbildning till tjänsten du söker för att ge ditt cv större tyngd och relevants.

 • 2020 – Pågående Civilingenjörsutbildningen Chalmers tekniska högskola. Inriktning datateknik 300hp. Mitt specialintresse ligger inom data science och AI genom smarta mobillösningar och internet of things. Högsta betyg på senaste uppsatsen om självlärande algoritmer.

Läs mer om utbildning i ditt cv här

Exempel på färdigheter och personliga

egenskaper

När vi skriver om om våra färdigheter och andra egenskaper är det viktigt att förmedla ambition och energi. Många arbetsgivare tycker om unga ambitiösa personer och kan därför acceptera att du är oerfaren inom ditt område så länge som dina personliga egenskaper väger upp för bristen på erfarenhet.

Din vilja att lära dig nya saker och dina ambitioner bör vara centrala delar i ditt cv. Ofta kan egenskaper delas in i hårda och mjuka egenskaper. Här fokuserar vi på teamarbete, ambition och driv som är mjuka egenskaper eftersom vi i vår utbildningsdel lade fokus på hårda kunskaper.

 • Jag är bra på teamwork. Jag gillar att arbeta med andra människor och är en lagspelare. Mår som bäst när jag deltar i ambitiösa team med höga gemensamma mål.
 • Har en hög ambition att prestera. Kodar egna projekt på fritiden och publicerar på Github. Jag vill bli bäst inom mitt område och jag vill bli bäst på det jag gör. Min ambition är det som driver mig att jobba hårt och nå mina mål.

Läs mer om kunskaper, kompetenser samt skillnaden mellan hård och mjuk kompetens här.

Livet som student

Igår kväll var det fest och glada miner – du sjöng om studentens lyckliga tid och morgondagen var blott ett avlägset problem. Idag har du vaknat upp med baksmälla och när du tittar på bankkontot växer ångesten när insikten att dina skrala tillgångar i form av CSN lån är slut……vad göra? Svaret är enkelt, antingen blir det nudlar resten av året eller så behöver du helt enkelt söka extrajobb eller hitta ett sidoknäck.